Süt çocukluğu döneminde beslenme şekli ve fekal kalprotektin seviyeleri arasındaki ilişki
The relationship between fecal calprotectin levels and feeding types in infancy period
- Tez No: 225960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN ERTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, formula, prebiyotik, enflamasyon, fekal kalprotektin, Breast milk, formula, prebiotic, inflammation, fecal calprotectin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeyi önermektedir. Fakat bazen anne sütü verilemediği durumlarda anne sütüne en yakın olan formulalar kullanılmaktadır. Kalprotektin, nötrofildeki çözünür sitoplazma proteinlerinin majör komponentidir. Fekal kalprotektinin gastrointestinal kanal inflamasyonunu göstermek için kullanılabilecek önemli bir marker olduğu farkedilmiştir.Bu çalışmada, infantlarda beslenme şekilleri ile fekal kalprotektin düzeyleri arasındaki ilişki ve toplumda anne sütü ile beslenmeyi etkileyen faktörler araştırılmıştır. Elde edilen fekal kalprotektin değerlerinin sonraki çalışmalar için referans olarak kullanılabileceği de düşünülmektedir.Çalışmaya farklı beslenme şekilleri uygulanan sağlıklı 80 infant dahil edildi. 1.grup (n=20) tek başına anne sütü, 2. grup (n=20) anne sütü + formula, 3.grup (n=20) tek başına prebiyotikli formula, 4. grup tek başına standart formula ile beslenen infantlardan oluşturuldu. 41 tanesi kız, 39' u erkek; ortalama yaş 2.9±1.3 ay (1?5.5 ay) idi. Olguların ayrıntılı beslenme şekilleri sorgulandı ve annelere anket formu uygulandı. İnfantların gayta örneklerinde kalprotektin konsantrasyonlarına bakıldı.Annelerin formulaya başlamasının en sık nedeni anne sütünün yetmemesi idi. Çalışmamızdaki olguların fekal kalprotektin düzeyi 11.54±7.3 mg/L (4?28.9 mg/L) idi. Fekal kalprotektin seviyeleri tek başına anne sütü alanlarda 8.53±3.51 mg/L (4?15.6 mg/L), anne sütü+formula alanlarda 9.57±3.81 mg/L (4?16 mg/L), prebiyotikli formula alanlarda 11.34±6.04 mg/L (5.75?28.9 mg/L), standart formula alanlarda 16.08±5.97 mg/L (9.32?27.51 mg/L) idi. Tek başına anne sütü alan grupla, anne sütü + formula ve prebiyotikli formula ile beslenen infantların fekal kalprotektin konsantrasyonları arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Buna karşın, standart formula ile beslenen infantların fekal kalprotektin konsantrasyonları anne sütü (p=0.0001), anne sütü + mama (p=0.0001) ve prebiyotikli formula (p=0.02) ile beslenen infantlardan anlamlı olarak daha yüksekti.Sonuç olarak, fekal kalprotektin düzeyi aracılığı ile intestinal enflamasyon araştırılmış ve en düşük değer tek başına anne sütü ile beslenen infantlarda bulunmuştur. İnfant beslenmesinde, formula verilse bile anne sütüne devam edilmesinin enflamasyonu baskıladığı düşünülmüştür. İntestinal kolonizasyonun daha sağlıklı oluşmasını hedefleyen prebiyotik destekli formulaların, standart formulaya göre daha olumlu fizyolojik etkiler oluşturduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
World Health Organization (WHO) recommends that mothers feed their infants with breast milk only for the first six months. But, when breast milk can not be given, the formulas that are most like the breast milk can be used.Calprotectin is a major component of the soluble cytosol proteins. Fecal calprotectin is a potentially important clinical test as a marker of inflammation in the gastrointestinal tract.The aim of our study was to evaluate association between feeding types in infants and fecal calprotectin levels, and the factors affecting feeding breast fed in the community. It is also thought that the fecal calprotectin levels being obtained in this study can be used as reference values for future studies.The study include 80 healthy infants (41 girls, 39 boys; age range: 1-5.5 months) fed with different feeding types. The 1st group (n = 20): infants fed with only breast milk, 2nd group (n = 20): breast milk + formula, 3rd group (n = 20): only formula with prebiotic and 4th group (n=20): only standard formula. Comprehensive feeding methods of the subjects were investigated and questionnaire forms were applied to the mothers. Fecal calprotectin levels of the infants were measured with ELİSA method.The most common reason for formula fed was inadequency of their breast milk. Fecal calprotectin level in the total group was 11.54±7.3 mg/L (range: 4?28.9). Fecal calprotectin level was 8.53±3.51 mg/L (range: 4? 15.6) in group 1 (only breast fed), 9.57±3.81 mg/L (range:4?16) in group 2 (breast milk+formula), 11. 34 ± 6. 04 mg / L (range: 5.75?28.9) in group 3 (prebiotic formula fed), 16.08±5.97 mg/L (range: 9.32-27.5) in group 4 (standart formula fed). In comparison of the groups in terms of fecal calprotectine levels while there was not any significant difference between group 1 with 2 and 3; group 4 had significantly higher calprotectin values when compared to group 1 (p=0.0001), group 2 (p=1.0001) and group 3 (p=0.02).As a result, intestinal inflammation was investigated using fecal calprotectin levels and the lowest level was found in group 1 (only breast fed). In infant feeding, even formula is utilized, the continuation to breast-feeding is thought to suppress inflammation. The results, of this study revealed that formulas supported with prebiotics have more positive physiological effects and more healthy intestinal colonization formation than standard formulas.