Behçet Hastalıgında Ortaya Çıkan Nörolojik Bulguların Ve Bas Agrısının Degerlendirilmesi
The Evaluation Of The Symptoms And Headache In Behçet Disease
- Tez No: 225982
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN MUTLUER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalıgı, nöro-Behçet, bas agrısı, Behçet disease, neuro-Behçet, headache
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Behçet hastalıgı ilk kez 1937 yılında bir Türk Dermatolog olan Prof. Dr. HulusiBehçet tarafından, oral-genital ülserasyon ve hipopiyon üveiti bulunan 3 hastadatanımlanmıstır. Behçet sendromu; özellikle genç yas grubunu etkileyen;mukokutanöz lezyonlar, üveit atakları, sinir sistemi tutulumu, fatal olabilen majordamar hastalıkları, kas-iskelet sistem problemleri, gastrointestinal tutulum ve bunungibi pek çok organ ve sistem tutulumuna yol açabilen; relapslarla seyreden, orijinibilinmeyen vasküler-inflamatuvar özellikli kronik bir hastalıktır.Bugüne kadar Behçet Sendromu olan hastalarda görülen bas agrısı ve nörolojiktutulum ile ilgili çok sayıda çalısma mevcuttur. Çalısmaların çogu kesitselçalısmalardır, longitudinal çalısma az sayıdadır. Bu çalısmanın amacı, hastanemizebasvuran ve nörolojik tutulum oldugu düsünülen Behçet sendromlu hastalarda,nörolojik tutulum görülme oranının, nörolojik tutulum paterninin, bu hastalardagörülen bas agrısı sıklıgı ve tipinin, bas agrısının - nörolojik tutulumun hastalıgınaktif veya remisyon dönemi ve Behçet hastalıgının diger sistem tutulumları ileiliskisi olup olmadıgının, bas agrısının beyindeki lezyon lokalizasyonları ile iliskiliolup olmadıgının prospektif yöntemle belirlenmesidir.7.9.2005-14.11.2007 tarihleri arasında toplam 114 hasta nöro-Behçetpolikliniginde degerlendirildi. Çalısmaya alınan 114 hastanın 67'si (%58.8) kadın,47'si (%41.2) erkek; hastaların yas ortalaması ise 32,1 ± 9,08 idi. Behçetmerkezinden nöroloji konsültasyonu istenen bu 114 hastanın 30'unda (%26.3) nöro-Behçet tespit edildi. Bu 30 hastanın 17'si (% 56.7) erkek, 13'ü (% 43.3) kadın idiyani nöro-Behçet sendromu erkeklerde daha fazla görülmüstü. Nöro-Behçethastalıgının ortalama baslangıç yası 37,07 ± 9,82 idi. Nöro-Behçet olan hastaların25'inde (% 83.3) parankimal tutulum, 5'inde ise (%16.7) vasküler tutulum saptandı.Nöro-Behçet hastalarında en sık beyin sapı ve serebellar bulgularda patolojisaptanırken, hastaların çekilen kranial MRG'larında en fazla lezyon tespit edilenbölge ponstu. Nöro-Behçet olan ve olmayan grupta en sık rastlanan basvuruyakınması bas agrısı idi. Çalısmamızda Behçet semptomları baslamadan öncehastaların % 35'inde, Behçet sendromu tanısı aldıktan sonra % 50.9'unda, Behçetatagı sırasında ise % 20.6'sında bas agrısı yakınması vardı. Behçet semptomlarıbaslamadan öncesi ile Behçet semptomları basladıktan sonra bas agrısı sıklıklarıkarsılastırıldıgında, Behçet tanısı sonrası bas agrısı sıklıgı anlamlı sekilde dahafazlaydı. Çalısmamızda BS tanısı sonrası ve BS atagı sırasında en sık görülen basagrısı tipi GTBA (sırasıyla %39.7 ve %35.7 sıklıkta) iken ikinci sıklıkta görülen basagrısı tipi aurasız migren (sırasıyla % 25,8 ve %28,5 sıklıkta) idi. BS öncesinde iseen sık görülen bas agrısı tipi aurasız migren (%43.9), ikinci sıklıkta görülen basagrısı ise GTBA (%31.7) idi. Pons ve bulbus bölgesinde lezyonu bulunan nöro-Behçet hastalarında ise bas agrısı daha az görülmekteydi.Bu çalısmada nöro-Behçet hasta sayısının yeterli olmaması, kontrol grubununolmaması, çalısmaya sadece Behçet merkezinden Nöroloji konsültasyonu istenmisolan hastaların alınmıs olması ve takip süresinin 2 yıl olması gibi sınırlılıklarmevcuttur, çalısmamızın sonuçları kontrol grubu da dahil edilerek, hasta sayısı vetakip süresi arttırılarak baska çalısmalarla da test edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In 1937, Hulusi Behçet, a Turkish dermatologist, described 3 patients withoral and genital ulceration and hypopyon uveitis. Behcet?s syndrome is a chronicrelapsing vascular inflammatory disease of unknown origin, which affects manyorgans and systems, causing mucocutaneous lesions, uveitis sometimes resulting inblindness, nervous system involvement, major vessel disease that may be fatal,musculoskeletal problems, gastrointestinal involvement and others.Headache has been described in Behçet disease patients with or withoutneurological involvement. Most of the studies were retrospective. Prospective studieswere rare. The aim of this study was to assess the ratio and pattern of neurologicinvolvement of the Behçet disease patients, the headache type and frequency of thesepatients. Also we evaluate if the headache of the neuro-Behçet patients is relatedwith the active or remission period of the neurologic involvement and otherinvolvements of the Behçet disease, ıf the headache is related with the brainlocalization. This was a prospective study.We studied 114 patients from 7.9.2005 to 14.11.2007 in our neuro-Behçetpolyclinic. Sixtyseven (%58.8) patients patients were female, 47 patients (%41.2)were male. The mean age was 32,1 ± 9,08. Thirty patients (%26.3) had a neurologicinvolvement. Seventeen (% 56.7) of these patients were male, 13 (% 43.3) of themwere female. The mean age at onset of neuro-Behçet disease was 37,07 ± 9,82.Twentyfive (% 83.3) neuro-Behçet patient had a parenchymal involvement, other 5(%16.7) had a vascular involvement. Neuro-Behçet patients mostly had cerebral andbrainstem lesion. According to the MRI findings pons was the most affected region.Headache was the most frequent symptom in Behçet disease patient with or withoutneurological involvement.. In our study, %35 of the patients had headache before theBehçet?s symptoms, %50.9 had headache after the diagnosis, and %20.6 hadheadache during the attack.. When we compare the headache with before and afterthe diagnosis of the Behçet disease, the frequency of headache who had after thediagnosis of Behçet disease was significantly higher. In our study, tension typeheadache was the most frequent headache type both during the attack of the diseaseand patients who had headache after the diagnosis of Behçet disease (respectively%35.7 and %39.7). The second most frequent headache type was migraine withoutaura (respectively %28.5 and %25.8) . The most frequent headache type was themigraine without aura (%43.9) and tension type headache (%31.7) in the groupwho had headache before the diagnosis of the Behçet disease . Headache was not sofrequent in neuro-Behçet patients who had lesions in pons and medulla oblangata.In our study we didn?t have enough neuro-Behçet patients and control group.We get the patients only with consultation from the Behçet clinic and the follow uptime was 2 years. These were the limitations of the study. The results of the studyshould be tested by adding the control group, increasing the patients number andfollow up time.