Kolorektal kanserlerde tarama ( Pilot Çalısma )
Screening for colorectal cancers (A Pilot Study )
- Tez No: 226002
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KUZU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanserler, Tarama, Pilot çalısma, Colorectal cancers, Screening, A pilot study
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kolorektal kanserler, dünyada ve ülkemizde her iki cinste de en sık görülenkanserlerden biridir. Kolorektal kanserlerin büyük bir kısmı önceden var olan bir polipzemininde gelisir. Tarama testlerinin yaygın kullanımı ile kolorektal kanserlerin mortalitesindeazalma olduğu gösterilmistir. Bu pilot çalısmada amacımız; kolorektal kanserlerde riskgrubuna giren bireyleri kanser ve premalign lezyonlar açısından taramaktır. Amacımız bu pilotçalısma sonucunda, ülkemizdeki risk grubundaki bireylere yönelik toplum tabanlıbilgilendirme ve tarama programlarının olusturulmasında öncülük edecek veriler elde etmektir.Bu pilot çalısma çerçevesinde, ekim 2004 ile subat 2008 tarihleri arasında kolorektalkanserlerde risk grubuna giren bireyleri taramak amacı ile toplam 358 kisiye kolonoskopiyapıldı. Ailesinde kolorektal kanser veya polip hikayesi olan, kendisinde kolorektal poliphikayesi olan ve gönüllü olarak tarama programına katılmak isteyen bireyler çalısmaya alındı.Daha önceden kolorektal kanser öyküsü olan, inflamatuar bağırsak hastalığı olan ve kalıtsalkolorektal kanser öyküsü olan (HNPCC, FAP) bireyler çalısma dısında bırakıldı.Tarama sonucunda 104 (%29,1) kiside polip, 9 (%2,5) kiside malign gorünümlükitlesel lezyon saptandı. (n=358) Histopatolojik değerlendirme sonucunda; 67 (%18,7) kisideadenomatöz polip, 26 (%7,3) kiside inflamatuar polip, 11(%3,1) kiside malign polip (5'ikarsinoma insitu, 6'sı invazif kanser) ve 9 (%2,5) kiside invazif kanser saptandı. (n=358).Bu pilot çalısmanın sonuçları toplumun genelini yansıtmasa da, ülkemizde kolorektalpolip ve kanser sıklığı yüksektir. Kolorektal kanserlerde, tarama ve erken tanı ile kansergelisimi olmadan hastalığı küratif olarak tedavi etmek mümkündür. Bu konuda toplumun dahaçok bilinçlendirilmesi ve tarama programlarının yaygınlastırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer is one of the most common cancers not only wordwide but also in ourcountry in both males and females. Most of the colorectal cancers originate from the alreadyexisting polyps. It has been shown that there is a decrease in the mortality rates of colorectalcancers after the daily use of screening tests are established. The aim of this pilot study is toscreen all individuals that are in the risk group for cancer and other premalignant lesions. Ouraim is to obtain data that will help to pioneer the establishment of screening and informingprograms for the population that belong to the risk groups in our country.In this pilot study, 358 patients in Ankara district that have the risk of developingcolorectal cancer has been undertaken for colonoscopy between October 2004 to February2008. Different risk groups are consisted of the patients that have had a history of cancer orpolyps in their family or polyps in their own colorectal region. The patients that had a historyof colorectal cancer, inflammatory bowel disease and hereditary colorectal cancer (HNPCC,FAP) were released out of study.As the result of study in 104 (%29,1), 9 (%2,5) cases confirmed polyps and clinicallysuspicious malignant lesion respectively (n=358). Histopathologic studies showed in 67(%18,7), 26 (%7,3), 11 (%3,1), and 9 (%2,5) cases adenomatuos polips, inflammatory polips,malignant polips and invasive colorectal cancer respectively. (5 cases of malignant polypswere carcinoma insitu and 6 cases of invasive cancer).Ths pilot study can indicate the high prevelance of colorectal cancer in our country.Screening and early diagnosis of colorectal cancer can increase the curative probability of thiscancer. Further studies in screening and informing these patients in our country is needed.