Obstrüktif kolorektal kanserlere yaklaşım ve tedavi sonuçlarımız
Approach to obstructive colorectal cancers and our treatment results
  1. Tez No: 329805
  2. Yazar: MUSTAFA SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, obstrüksiyon, prognostik faktörler, lenf nodu oranı, Colorectal cancer, obstruction, prognostic factors, lymph node ratio
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kolorektal kanserler en sık görülen 3. kanser türüdür. Olguların çoğu sporadiktir.Kolorektal kanserler yavaş büyüyen kanserler olmasına rağmen vakaların %7-47'si acilşartlarda tedavi edilmeye çalışılan intestinal obstrüksiyonla başvurmaktadır. Bu yüksekoranlar tarama testlerinin hala yeterli seviyeye ulaşmadığını göstermektedir. Preoperatifobstrüksiyonun kolorektal kanserlerde olumsuz bir prognostik faktör olduğubildirilmektedir. Hastaların çoğu komorbiditesi olan yaşlı hastalardır ve ileri evrelerdehastaneye başvurmaktadırlar. Perioperatif morbidite ve mortalite elektif vakalara göredaha yüksektir ve küratif rezeksiyon oranları da ancak %70'lere çıkmaktadır.Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda Ocak 2001-Aralık 2006 tarihleri arasında obstrüktif kolorektal kanser nedeniyle ameliyat edilen 64hasta çalışmaya alındı. Onkolojik cerrahi pratiğimizin önemli bir kısmını oluşturanobstrüktif kolorektal kanserli hastaların kliniğimizdeki tedavi yöntemi, sağ kalımsonuçları ve buna etki eden klinikopatolojik faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır.Hastaların demografik özellikleri, tümörün patolojik detayları ve lokalizasyonu ilecerrahi yöntemlerimiz ele alınarak bunların sağ kalıma ve hastalıksız sağ kalıma nasıl etkiettiği araştırıldı. Hala araştırma aşamasında olan ve diğer kanser türlerinde olduğu gibikolorektal kanserlerin de evreleme sistemine girmesi önerilen LNO (Lenf Nodu Oranı)kavramı acil vakalarda ilk defa araştırıldı. Sonuçlarımız literatür eşliğinde yorumlanarakbu hastaların yönetimi ile ilgili önerilerde bulunuldu.Çalışmamızda; 1)Primer anastomozun obstrüktif kolorektal kanserli hastalardamorbidite ve mortaliteyi arttırmadığı, 2)Proksimal ve distal yerleşimli obstrüktifkolorektal kanserler arasında kısa ve uzun dönem sonuçlar açısından farkın olmadığı,3)LNO ve LVI (Lenfovasküler invazyon) gibi kavramların prognoza etkisinideğerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu sonuçlarına varılmıştır.Komplike kolorektal kanserli vakalarda cerrahi ve medikal onkolojik sonuçlarımızdünya standartlarına uygun olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancers are the third most frequent cancer type. Most of the cases aresporadic. Despite the fact that the colorectal cancers are slow growing cancers, 7-47% ofthe cases were admitted to hospital with intestinal obstruction which are tried to be treatedin emergency. These high rates show that screen tests haven?t reached the sufficientlevels. It is reported that preoperative obstruction is a negative prognostic factor incolorectal cancers. Most of the patients are old and have co morbidity and apply tohospital in advanced stages. Preoperative morbidity and mortality are higher according toelective cases; and curative resection rates are barely about 70%s.64 patients operated because of obstructive colorectal cancer between January 2001and December 2006 at General Surgery Department of Akdeniz University Faculty ofMedicine has been taken into this work. It is aimed to research that the treatment methodsof obstructive colorectal cancer patients, who form a serious part of our oncologic surgerypractice in our clinic, their survival results and clinicopathologic factors affecting this.Patients? demographic qualities, tumor?s pathologic details and its localization andour surgery methods are taken into account and it is researched that how these factorsaffect their survival and disease-free survival. LNR is an investigational new notion andrecommended to enter colorectal cancer staging system as for the other cancer types. Forthe first time it is investigated for emergent colorectal cancers. Results are commented incompany with literature and suggestions are made about the management of thesepatients.In our work; we came to conclusions that 1)Primary anastomosis doesn?t increasethe morbidity and mortality rate in obstructive colorectal cancer patients, 2)There is nodifference between proximal and distal localized obstructive colorectal cancer patients interms of short and long term results, 3)It is need to have more researches to assess theeffects of notions like LNR and LVI (Lymph Vascular Invasion) to prognosis.In complicated colorectal cancer cases; our medical and surgical results areaccordant with the world standards.