Sıçanlarda vaskülerize sürrenal bezi transplantasyon modeli geliştirilmesi
Design of a vascularized adrenal gland transplantation model in the rat
  1. Tez No: 226003
  2. Yazar: CUMHUR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBAY TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: adrenalektomi, adrenal bez, transplantasyon, adrenalectomy, adrenal gland, transplantation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Adrenal yetmezlikte, hormon replasman tedavisi günümüzde kullanılan tek veyasamsal tedavi seçeneğidir. Ancak bu tedavi sırasında kaza, hastalık ve mentalpsikolojikstres gibi durumlarda doz ayarlanması yapılmasına rağmen fizyolojikdiurnal hormon gereksinimini karsılayacak düzeyde olamamaktadır. Eksojen yollaalınan steroid dozunun az ya da fazla olması ile ilgili olarak hastalarda kısa ve uzundönemde sık ve önemli komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır.Adrenal transplantasyonu, hastaların yasam kalitesini ve süresini artırabilecekalternatif iyi bir tedavi seçeneği olabilir. Bu nedenle deneysel çalısmalar önemtasımaktadır. Günümüze kadar vaskülerize adrenal transplantasyonla ilgili yalnız birdeneysel çalısma vardır. Alıcı aort ve vena kavası kullanılarak olusturulan budeneysel adrenal transplantasyon modelinin ciddi komplikasyonları olmaktadır. Bizbu çalısmada, inguinal kesi ile femoral arter ve veni kullanarak yeni bir vaskülerizeadrenal transplantasyonu modeli gelistirilmesi planlanmıstır.Bu amaç ile, adrenal greftin arter ve veni, iliskili aort ve vena kava inferiorsegmenti ile korunarak, alıcının femoral ven ve arterine 10-0 naylon kullanılarak uçyananastomoz ve 15. günde total bilateral adrenalektomi yapıldı. 100 günyasadıktan sonra sakrifiye edilen ve histopatolojik inceleme ile doğrulanantransplantasyon basarılı olarak kabul edildi.Bu çalısmayla adrenal bezi transplantasyonu ile ilgili yapılabilecek deneyselçalısmalarda kullanılabilecek bir model yaratmak ve gelecekte insandan insanayapılabilecek adrenal bezi transplantasyon çalısmaları için arastırıcılara ısıktutacağını düsünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Currently, hormonal replacement therapy is the only valid treatment of choicein adrenal insufficiency. Unfortunately, this therapy is often not sufficient to sustainthe diurnal hormonal needs in trauma, diseases and mental-psychological stresscases despite meticulous dosage calibration. Both short and long term complicationsof various severities often ensue due to excessive of insufficient exogenous steroiddoses.Adrenal transplantation can be an effective alternative to improve the quality oflife and prolong survival of patients. For this; experimental studies have an importantrole. There is only one experimental study on vascularized adrenal transplantation inliterature up to date. In this experimental model, recipient aorta and vena cava wereused and due to this, serious complications occurred. In our study, we designed ourmodel using femoral artey and vein. For this purpose, we anastomosed the graftadrenal artery and vein (and their corresponding aortic and inferior vena cavasegments) to recipient femoral artery and vein, using 10-0 nylon interrupted sutureswith an end to side anastomosis technique. On the postoperative 15th day, weperformed bilateral total adrenalectomy. The recipients that survive for 100 days weresacrificed and after histological confirmation; transplantation was consideredsuccessful.With this study, we hope to develop a model that can be used effectively inexperimental studies on adrenal transplantation and we also hope to shed some lightto studies that may be conducted in the future on human to human adrenaltransplantation.