Ret?na ven tıkanıklığında primer glokom sıklığı
Primary glaucoma incidence in retinal vein occlusion
  1. Tez No: 226007
  2. Yazar: ERHAN ÖZYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA S. ATMACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Retina ven tıkanıklığı, primer açık açılı glokom, primer açıkapanması glokomu, psödoeksfoliatif glokom, retina ven tıkanıklığında primerglokom sıklığı, Retinal vein occlusion, primary open angle glaucoma, primary angleclosureglaucoma, pseudoexfoliative glaucoma, primary glaucoma incidence inretinal vein occlusion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
AmaçRetina ven tıkanıklığı olan olgularda primer glokom sıklığını ve risk etkenlerinideğerlendirmek.Gereç-yöntemAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Eylül 1981 ileMayıs 2006 yılları arasında takip ve tedavi edilen retina ven dal tıkanıklığı tanısı alan610 olgunun 622 gözü, ven kök tıkanıklığı tanısı alan 52 olgunun 56 gözününkayıtları retrospektif olarak incelendi. Bunların içinde primer glokom saptanan 38olgu kontrol muayenesi için tekrar çağırıldı ancak 11 olgu kontrol muayenesi içingeldi. Çalısmamızda olguların yası, cinsiyeti, retina ven tıkanıklığının hangi gözdeolduğu, tipi, yerlesim yeri, glokomun tipi ve eslik eden sistemik hastalıklardeğerlendirildi.BulgularÇalısmamıza 38 olgunun 42 gözü alındı. Olguların 21'i kadın, 17'si erkek olup yasortalaması 70.3 ± 8.8 yıl idi. Ortalama takip süresi 28.4 ay (1-294 ay) idi. Retina vendal tıkanıklığı olan 622 gözün 25'inde ( % 4 ) primer açık açılı glokom, 4'ünde(% 0.6) psödoeksfoliatif glokom, birinde (% 0.1) primer açı kapanması glokomumevcuttu. Ven kök tıkanıklığı olan 56 gözün 11'inde (% 19.6) primer açık açılıglokom, birinde (% 1.8) ise primer açı kapanması glokomu mevcuttu. Retina ventıkanıklığı risk etkenlerinden, hipertansiyon 26 olguda (% 68), diabetes mellitus 6olguda (% 16), hiperlipidemi 2 olguda (% 5) ve aterosklerotik kalp hastalığı ise 1olguda (% 3) görüldü. 8 olguda (% 21) sistemik bir hastalık mevcut değildi.SonuçPrimer glokom retina ven tıkanıklığı gelisiminde önemli bir risk etkeni olup özellikleretina ven kök tıkanıklığında görülür. Tek taraflı retina ven tıkanıklığı olan olgulardasistemik risk etkenlerinin yanında diğer gözlerinde glokomun arastırılması ventıkanıklığı gelisimini ve glokoma bağlı hasarı önlemek için önemlidir.
Özet (Çeviri)
PurposeTo evaluate the incidence of primary glaucoma and risk factors in retinal veinocclusion.Materials and MethodsThe records of 622 eyes of 610 patients with branch retinal vein occlusion, 56 eyesof 52 patients with central retinal vein occlusion, who were followed and treated inAnkara University Medicine School Ophthalmology Department between September1981 and May 2006, were analysed retrospectively. In all patients, 38 with diagnosedprimary glaucoma were called for control examination, but 11 patients turned to us.In this study, we evaluated the age, sex, involved eye, localisation of occlusion, typeof the glaucoma and presence of systemic diseases predisposing to retinal veinoccclusion.ResultsThis study included 42 eyes of 38 patients. Twenty-one patients were female, 17patients were male and the mean age was 70.3 ± 8.8 years. The mean follow-up was28.4 (1-294) months. There were primary open angle glaucoma in 25 eyes (4 %),pseudoexfoliative glaucoma in 4 eyes (0.6 %), primary angle-closure glaucoma in 1eye (0.1 %) of 622 eyes with diagnosed branch retinal vein occlusion. As a riskfactors of retinal vein occlusion, there were systemic hypertension in 26 patients (68%), diabetes mellitus in 6 patients (16 %), hyperlipidemia in 2 patients,atherosclerotic heart disease in 1 patient (3 %). In 8 patients there were no systemicdisease.ConclusionPrimary glaucoma is an important risk factor, especially in central retinal veinocclusion. It is important to exclude systemic risk factors and glaucoma in the felloweye of any patient with retinal vein occlusion to reduce the risk of that eyedeveloping retinal vein occlusion and glaucomatous damage.