Yasa bağlı makula dejenerasyonunda subfoveal/ juxtafoveal koroid neovaskülarizasyonunun optikal koherens tomografi rehberliğinde fotodinamik tedavisi
The treatment of subfoveal/juxtafoveal choroidal neovascular membranes, which is secondary to age related macular degeneration, with photodynamic therapy implemented under the guidance of optical coherence tomography
  1. Tez No: 226006
  2. Yazar: SERKAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yasa bağlı makula dejenerasyonu, Koroid neovaskülermembranı, Fotodinamik tedavi, Optik koherens tomografi, Age-related macular degeneration, Choroidal neovascularmembranes, Photodynamic therapy, Optical coherence tomography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yasa bağlı makula dejenerasyonunda duyu retina, RPE ve koriokapillaristeyasla birlikte değisiklikler olusur ve 55 yas üstündeki kalıcı merkezi görme kaybınedenleri arasında basta gelir. Bu hastalığın eksudatif formu %10 oranındagörülmesine rağmen, ağır merkezi görme kayıplarının %90' ından sorumludur.Kuru tipin yas tipe dönüsme olasılığı, termel laser fotokoagülasyonuna uygunhasta sayısının az olması, laser fotokoagülasyon sonrası nüks oranının fazla olmasıve subfoveal bölgede neden olduğu termal hasar nedeniyle, subfoveal koroidalneovasküler membranların tedavisi için, termal laser fotokoagülasyon dısında farklıtedavi seçenekleri sürekli arastırılmıstır. Yapılan klinik çalısmalarla FDT'nin,YBMD'na ikincil subfoveal/jukstafoveal koroidal neovasküler membranlarıntedavisinde etkin olduğu gösterilmistir.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları ABD Retina Biriminde, Mart2003 - Mayıs 2007 tarihleri arasında subfoveal/jukstafoveal KNV nedeniyle FDTuygulanan ve en az bir yıllık takibini tamamlamıs olan, 77 hastanın 88 gözü buçalısmaya alındı.Yasa bağlı makula dejenerasyonu sonucu olusan subfoveal/jukstafovealkoroid neovasküler membranların, standart TAP tedavi protokolü kullanarak OKTrehberliğinde verteporfin ile fotodinamik tedavisi yapıldı. Bir yılın sonunda takip edilenolgularda, membranı kapatmak için gerekli olan tedavi sayısı, görme sonuçları,komplikasyon oranları irdelenerek, TAP ve VIP tedavi sonuçları ile karsılastırıldı.Flöresein Anjiografide sızıntı mevcudiyeti ile birlikte, Rogers ve arkadaslarıtarafından FDT sonrası OKT değisiklikleri için gelistirilen evreleme sistemine göre;retinal sıvının, fibrozisten daha fazla oranda görüldüğü Evre IIIa olgularına tekrartedavi uygulandı.Birinci yıl sonunda baslangıç değerlere göre görme keskinliğinde 3 sıradandaha az kayıp oranı, olgu serimizde %67.1 (59/88) idi, altı yada daha fazla sırakaybını engelleme oranı ise %87.6 olarak bulundu.Lezyon gruplarına göre değerlendirildiğinde, görme keskinliğinde 3 sıradan azkayıp oranı; klasik ağırlıklı lezyon grubunda %66, minimal klasik lezyon grubunda %71.3, okkült lezyon grubunda ise %66.7 idi. Birinci yıl sonunda görme keskinliğindebaslangıca göre; klasik ağırlıklı lezyon grubunda ortalama 1.16 sıra kayıp, minimalklasik lezyon grubunda ortalama 2 sıra kayıp, okkült lezyon grubunda ortalama 1.04sıra kayıp saptandı.Tedavi öncesi tüm gruplar dikkate alındığında, ortalama görme keskinliğibaslangıçta 0.89 LogMAR iken, birinci yıl sonunda 1.05 LogMAR idi. Birinci yılsonunda görme keskinliğinde ortalama 1.26 sıra kayıp olduğu görüldü.Birinci yıl sonunda; 75 yas altı , sistemik hipertansiyonu olmayan, baslangıçgörme keskinliği daha düsük olan, sigara içmeyen, subfoveal yerlesimli lezyonlar ileklasik ağırlıklı ve minimal klasik grupta lezyon boyutu 3MPS DA' dan düsük olanolgularda FDT basarı oranları daha iyi bulundu; fakat istatistiksel olarak anlamlıdeğildi.Çalısmamızdaki tekrar tedavi sıklığı birinci yılın sonunda 1.66 idi. Tekrar tedaviuygulamalarımızın büyük çoğunluğu (%73) ilk 6 aylık takip dönemlerinde gerekli oldu.Tedavi öncesinde ve sonrasındaki her kontrolde OKT ile makula kalınlığı veaktivasyon bulguları değerlendirildi. Tedavi öncesi hastaların hepsinde KNV' u ilebirlikte intra/subretinal sıvı ve/veya kistoid makula ödemi mevcuttu (5 olguda minimaldüzeyde). Birinci yıl sonunda tüm tedavi grupları dikkate alındığında, baslangıçtaortalama 314 ?m olarak ölçülen makula kalınlığı 264 ?m'ye geriledi.Çalısmamızda, tedavi sonrası birinci haftada 4 sıra ve üzeri görmekeskinliğinde kayıp olan (akut ciddi görme kaybı) bir göz (%1.15) saptadık. Tedaviesnasında hiçbir hastada fotosensitivite reaksiyonu izlenmedi. ?nfüzyon esnasında 2olgumuzda (%2.3) geçici bel ağrısı oldu. Üç olgumuzda (%3.4) tedavi sonrasısubretinal kanama görüldü.Bir yılın sonunda TAP ve VIP çalısma grubunun sonuçları ilekarsılastırıldığında, olgu grubumuzda tedavi sıklığı daha düsük olmasına rağmen,görme sonuçlarımız daha iyi ve ciddi komplikasyon oranları benzer olarakbulunmustur.Yasa bağlı makula dejenerasyonuna ikincil gelisen subfoveal/jukstafovealkoroid neovaskülarizasyonlarının optik koherens tomografi rehberliğinde fotodinamiktedavisi ile; tekrar tedavi sayısı azaldığı için, tedavinin maliyeti ve komplikasyonsıklığı olasılığı azalabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Age related macular degeneration (ARMD), encompasses changes insensorial retina, retina pigment epithelium and choriocapillaris related to age and it isthe leading cause of severe central visual loss in people older 55 years. Although theexudative form occurs in only 10% of the ARMD population, it is responsible for 90%of cases of severe vision loss due to ARMD.The probability of non-exudative form turning into exudative form, smallnumber of patients who were appropriate for laser photocoagulation, high recurrensratio after laser photocoagulation and because of the thermal damage caused insubfoveal region, different treatment modalities other than thermal laserphotocoagülation have been continuously researched to treat subfoveal/juxtafovealchoroidal neovascular membranes. In clinical studies, photodynamic therapy (PDT)with verteporfin has become well established for the treatment of choroidalneovascularisations secondary to ARMD.In Ankara University School of Medicine Departmant of Ophthalmolgy, 88 eyesof 77 patients who were exposed to PDT because of subfoveal/jukstafoveal CNVbetween March 2003 and May 2007 were included in this study and they allcompleted at least one year of follow up.Subfoveal/juxtafoveal choroidal neovascular membranes , which occur in agerelated macular degeneration, were treated by PDT under the guidance of OpticalCoherence Tomography (OCT) in accordance with standard TAP treatment protocol.At the end of one year follow-up; frequency of treatment, visual results andcomplication ratios were analysed and compared to TAP and VIP treatment results.Retreament was applied to Phase IIIa patients with the presence of leakage inFluorescein Angiography and with greater retinal fluid than fibrosis according tophasing system developed by Rogers and his colleagues for the post-PDT OCTchanges.In our study series, the ratio of loss of less than 3 lines in visual aquity was67.1% (59/88) compared to baseline at the end of one year. The ratio of preventingloss of six or more lines was found to be 87.6%.Regarding the lesion groups, loss of less than 3 lines in visual aquity was 66%in predominantly classic lesion group, 71.3% in minimally classic lesion group and66.7% in occult lesion group. At the end of the first year, on average visual aquityloss was observed to be 1.16 lines in predominantly classic lesion group, 2 lines inminimally classic lesion group and 1.04 lines in occult lesion group compared tobaseline.Regarding all groups before the treatment, while average visual aquity was0.89 LogMAR at the beginning, it was 1.05 LogMAR at the end of the first year. Lossin visual aquity was observed to be 1.26 on average at the end of the first year.At the end of the first year, patients who were below age of 75, who did nothave systemic hypertension, who had lower visual aquity in the baseline, who did notsmoke, whose lesions were subfoeval located and whose lesion size was smallerthan 3 MPS DA in predominantly and minimally classic lesion groups exhibited bettertreatment results. However, there were no statistically significant differences in theseresults.In our study group, treatment frequency was 1.66 at the end of the first year.Most of re-treatment applications (73%) were needed in the first six month follow upperiod.Macular thickness and activation sign were evaluated with OCT in each visit.Before treatment, all patients had CNV with intra/subretinal fluid and/or cystoidmacular edema. Regarding all treatment groups, macular thickness which was 314?m in baseline, decreased to 264 ?m at the end of the first year.During the first year, in our study series we detected one eye (%1.15) who hasvisual aquity loss of more than 4 lines (acute severe visual loss) in the first week ofpost treatment period. None of the patients seemed to have fotosensitivity reactionduring the treatment. Two of the patients (2.3%) experienced temporary back painduring infusion. Three patients (3.4%) developed post-treatment subretinalhemorrhage.At the end of the first year, compared to results of TAP and VIP study group,although our treatment frequency was lower in our study group, our visual resultswere better and severe complication ratios were found to be similar.The treatment of subfoveal choroidal neovascular membranes, which issecondary to age related macular degeneration, with photodynamic therapyimplemented under the guidance of optic coherence tomography makes it possible todecrease the number of retreatment which may lead to a decline in cost of treatmentand probability of complications.