Okul müdürlerinin kariyer aşamaları ile tercih ettikleri liderlik model algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study of the relationship between the career stages of principals and their perception of their preferred leadership models
  1. Tez No: 226093
  2. Yazar: EBRU YAVUZ ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ŞÖHEYDA DOYURAN GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kariyer, liderlik, kariyer asamaları, dönüsümsel liderlik, yönetimsel liderlik
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu arastırmanın amacı, resmi ilk ve orta ögretim kurumlarında görev yapan okul müdürlerinin içinde bulundukları kariyer asaması ile sergiledikleri liderlik davranısları arasındaki iliskinin niteliksel olarak incelenmesidir. Arastırmada veriler, yüz yüze görüsme yöntemi ve yarı yapılandırılmıs bir görüsme formu kullanılarak toplanmıstır. Arastırma kapsamında toplam kırk bes okul müdürü ile görüsülmüstür. Görüsme yapılan okul müdürleri, içinde bulundukları kariyer asamalarına göre sınıflandırılmıstır. Bu sınıflandırma Oplatka'nın (2004) tanımlamıs oldugu okul müdürlerinin kariyer asamalarına göre yapılmıstır. Yapılan sınıflandırmaya göre, görüsme yapılan okul müdürlerinin on bir tanesi baslangıç, altı tanesi kurulus ve yirmi sekiz tanesi de devamlılık asamasında bulunmaktadır. Görüsmeler sonunda elde edilen veriler, nitel arastırma yöntemleri dogrultusunda olusturulan altı ana baslık altında incelenmis ve içerik analizi yapılmıstır. Arastırma sonunda; kariyerinin baslangıç asamasından devamlılık asamasına kadar okul müdürlerinin tercih ettikleri liderlik modeli tercihlerinin farklılık gösterdigi görülmüstür. Okul müdürlerinin kariyerler yasamları boyunca, içinde bulundukları kariyer asamasına göre; bir haftalık çalısma planları, ögretmenleriyle yasadıkları sorunları çözüm yolları, okul yöneticiligine bakıs açıları, yöneticilige bakıs açılarındaki degisim, liderlik tanımları ve degisen liderlik anlayısları farklılık göstermektedir. Arastırma, ilk ve orta ögretim kurumlarında çalısan okul müdürlerinin, içinde bulundukları kariyer asamasına göre tercih ettikleri liderlik modelleri hakkında bulgular ortaya koyarak konuya açılım saglamıstır. Bu arastırmada ortaya konan bulguların baska arastırmalara konu yapılmasında ve bu konunun baska açılardan da incelenmesinde yarar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present research is to study qualitatively the relations between the career stage of the heads (principals) of primary and secondary state schools and the behaviours of leadership they exhibit. Data in this research have been collected by the method of face to face interview and a semi-structured form of questionnaire. The final version of the questionnaire has been attained after the survey of relevant literature and a pilot application. Totally forty five principals have been interviewed as part of the research. The interviewed principals have been classified according to the stages of career in which they find themselves. This classification has been made in conformity with career stages of school principals as defined by Oplatka (2004). According to this classification, eleven of the interviewed principals are at the ?induction? stage, six of them are at the ?establishment? stage and twenty eight principals are at the ?maintenance vs. renewal? stage. Data acquired after interviews have been studied under six main headings which were created using qualitative research methods and an analysis of contents has been made. At the end of the research, it has been observed that principals? choice of a model of leadership varied throughout their careers from the induction stage to maintenance stage. School principals? weekly work plans, their methods of solving problems with their teachers, their views on school management, their definitions of leadership and changes in views on leadership vary according to the career stage they are in during their career life. The present research has brought about findings on the leadership models of primary and secondary school principals which they prefer according to the stages of career and thus extended our knowledge in this area. It will be useful if the findings of this research become the subject of other researches and if the topic is studied from different aspects. Key word: career, leadership, transformist leadership, career stage, managerial leadership