Behçet Necatigil poetikasında şair
The poet in Behçet Necatigil's poetry
  1. Tez No: 226108
  2. Yazar: MELİHA GÖKŞEN BUĞRA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KALPAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Poetika, Osmanlı siiri, toplum, gelenek, modern, Poetry, Ottoman poetry, society, tradition, modern
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Modern Türk siirinin bağımsız kutbu Behçet Necatigil'in 1976'da yayımladığı siir uçları ve düzyazılardan olusan eseri Bile/Yazdı, siiri ve sairi problematize etmedeki yaklasımıyla Türk Edebiyatında tekil bir yapıt özelliğine sahiptir. Sairin bu yapıtta idealize ettiği poetik anlayıs, kendi siir serüveninde de izlemeye çalıstığı bir sistemdir. Bile/Yazdı'nın yapısındaki en belirgin özellik, Necatigil'in poetikasında ?sair?in siiri yapan özne olarak öne çıkısı ve siirsel dil, toplum, gelenek, modernite gibi kavramların hep bu özne üzerinden ele alınmasıdır. Bu tezin amacı, Behçet Necatigil poetikasında, ideal bir sairden ne anlasıldığını belirlemek, bu doğrultuda sairin gelenek, toplum ve kendi ?ben?iyle iliskilerini irdeleyerek sairi böyle bir siir anlayısına iten dinamikleri tespit etmek ve bu iliskilerin nedenselliğini irdelemektir. Necatigil poetikasının içiçe geçen birimler üzerinden temellendirildiğini ileri süren bu tez üç bölümden olusmaktadır. ?lk bölümde, ?sair?in gelenekle kurduğu iliski, ?tanıma?, ?anlama? ve ?dönüstürme? asamalarına ayrılarak incelenmektedir. Sairin toplumla iliskisinin irdelendiği ikinci bölümde, Necatigil'in belki en çok elestirildiği nokta olarak gösterilebilecek ?toplum?, ?çağ? ve ?okur? karsısındaki tavrı, siirini yaparken bu dinamiklerin nasıl bir etkilesim sağladığı ele alınmaktadır. Necatigil'i biricik kılan özellik olarak sayılan ?kisisellik?in irdelendiği ve sairin kendi ?ben?iyle kurduğu iliskinin çesitli boyutlarıyla açımlandığı son bölümde ise, siirle kurulan ve değisen bir varlığın neden ve nasıl bir dönüsüm geçirdiği üzerinde durulmaktadır. Behçet Necatigil, poetikasında geleneğin mirasıyla siirini ve kisiliğini zenginlestiren ve bu mirasın sürekliliğini sağlamak için, çağcıl, toplumsal sorunlarla damıtılmıs bir siir atölyesi kuran ve bu sayede siirini modern bir çizgiye tasıyan bir sairdir.
Özet (Çeviri)
Bile/Yazdı, the work of an independent poet of Modern Turkish poetry Behçet Necatigil, which he published in 1976, comprising of his poem lines and prose, has a unique standing in Turkish Literature with its approach of problematizing the poem and the poet. The most outstanding attributions of Bile/Yazdı are the sticking out of ?the poet? as the subject that makes up the poem, and the consideration of all concepts such as poetic language, society, tradition, and modernity in terms of this subject. The aim of this thesis is to determine what is meant by ?an ideal poet? in Behçet Necatigil?s poetry, and in this light, to determine the dynamics that lead the poet to such an understanding by evaluating the poet?s relationship to tradition, to society and to his own ?self?, and then to elaborate on the causality of these relationships. This thesis, which asserts that the poetry of Necatigil is established firmly through telescoped units, is comprised of three sections. In the first section, the relationship of ?the poet? to tradition is analyzed by dividing it into such phases as ?recognition?, ?understanding?, and ?transformation.? In the second section, in which the relationship of the poet to society is analyzed; Necatigil?s attitude towards ?society?, ?the age?, and ?the reader?, which can be projected as his most criticized feature, is evaluated, along with the issue of what kind of an interaction is furnished by such dynamics during the process in which he makes up his poem. In the last section, in which the feature that makes Necatigil unique, his ?personality?, is evaluated and in which the relationship that the poet establishes between him and his own ?self? is elucidated with its various dimensions, the reasons for and the ways in which the transformation of the entity, which is established by and changed with the poem, is accentuated. Behçet Necatigil is a poet, who in his poetry, enriches his poems and his personality through the heritage of tradition, and who establishes a poetry workshop that is distillated with contemporaneous and social issues, and therefore, who carries his poetry into a modern light.