Okul müdürlerinin motive etme becerisi ile liderlik yaklaşımları arasındaki ilişki (Kocaeli ili örneği)
The relationship between motivation skill and the leadership perspectives of the school principals (In Kocaeli)
- Tez No: 226119
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Leadership, Motivation, School Principals
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmada devlet ilköğretim okullarında görev yapan okul müdürlerinin motive etme becerileri, liderlik yaklaşımları ve bunların arasındaki ilişki saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla okul müdürlerinin motive etme becerisini ölçmek için Gregg' in 2003 yılında yapmış olduğu ? liderlerin motive etme taktiklerini nasıl kullandıkları? adlı çalışmasında kullandığı Kipnis ve Schmidt tarafından geliştirilen anket ve Chang'ın 2004 yılında yapmış olduğu ? liderlik stilleri ile öğretmenlerin iş tatmini ( eğitim reformu açısından ) ilişkisi ? adlı çalışmasında kullandığı Bass ve Avolio tarafından 1997 yılında geliştirilen çok boyutlu liderlik anketi kullanılmıştır. Anket Kocaeli ili içerisinde yedi ilçede 28 okulda 637 öğretmene rastgele saptama yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Araştırma sonucunda okul müdürlerinin motive etme becerilerine ilişkin öğretmen algılarına göre okul müdürleri tarafından en fazla kullanılan motive etme yöntemlerinin koalisyon, arkadaşlık ve usa başvurma, en az kullanılanların ise ödülceza ve yüksek otorite olduğu bulunmuştur. Okul müdürlerinin en yüksek dönüşümsel liderlik yaklaşımı gösterdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca okul müdürlerinin motive etme becerilerine ilişkin öğretmen algılarının onların cinsiyetine, eğitim durumuna ve görevine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmektedir. Okul müdürlerinin liderlik yaklaşımlarına ilişkin öğretmen algıları da onların cinsiyetine, kıdemine ve görevine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Okul müdürlerinin motive etme becerisi ile liderliği arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Dönüşümsel liderlik yaklaşımı gösteren okul müdürlerinin öğretmenleri motive etme de arkadaşlık, anlaşma, usa başvurma, ikna ve koalisyon yöntemlerini kullandıkları, buna karşın ödül-ceza ve yüksek otoriteyi kullanmaktan kaçındıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Durumsal liderlik yaklaşımı gösteren okul müdürlerinin motive etme yöntemlerinden hepsini az düzeyde de olsa kullandığı bulgusuna ulaşılmıştır. Serbest bırakıcı liderlik yaklaşımı gösteren okul müdürlerinin ise öğretmenleri motive etme de arkadaşlık, usa başvurma ve koalisyon motive etme yöntemlerini kullanmadıkları, ödül-ceza, ikna ve yüksek otoriteyi kullandıkları bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research it was tried to reach the information how much public primary school principals use influence tactics that is the ability to show motivation skill and how much they show the leadership approaches. At the same time it was tried to find out the relationship between the motivation skills of the school principals who has worked in the primary public schools and their leadership approaches. For this purpose the questionaire has been used in the study for assessment of motivation skills. This questionaire developed by Kipnis and Schmidt and it was used by Gregg in his research ? influence leaderhip: An analysis of how leaders use influence tactics? in 2003. Furthermore the questionaire has been used in the study for assessment of leadership approaches. This is multi factor leadership scale. It was developed by Bass and Avolio in 1997 and it was used by Chang in his research ? the relationship of leadership style to education reform as indicated by teachers? job satisfaction? in 2004. They applied on 28 schools, 637 teachers who work in public primary schools which were selected random sampling in Kocaeli. At the end of the study it was found that the most used motivation skills by the school principals are friendship, bargaining and reason and the least used ones are sanction and higher authority according to teachers perceptions concerning the motivational skills of the school principals. It was realized that the most used leadership approach by the school principals is transformational leadership. Moreover there are significant differences between the perceptions of the teachers concerning the motivational skills according to their sex, education and expertise. There are significant differences between the perceptions of the teachers concerning the leadership approaches according to their sex, experience and expertise. It was found out that the school principals who have the transformational leadership approach use friendship, bargaining, reason, assertiveness, coalition and avoid to use higher authority and sanction to motivate the teachers. The school principals who have the transaksiyonel leadership approach use all influence tactics with a small degree to motivate the teachers.The school principals who have laissez- faire leadership approach use sanction, higher authority and assertiveness and avoid to use friendship, bargaining, reason and coalition to motivate the teachers.