Öğretmenlerin öz-yeterlik algılarının ve örgütsel yenileşmeye ilişkin görüşlerinin araştırılması
Teachers' self-efficacy perceptions and thoughts on organizational innovations
- Tez No: 226118
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Planned Organizational Change, Innovation, Teachers? Self-Efficacy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, öğretmenlerin öz-yeterlik algıları, örgütsel yenileşmeye ilişkin görüşleri ve öz-yeterlilik ile örgütsel yenileşme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Öz-yeterlilik teorisi hayatımızın bir çok alanına etki eden varsayımlarda bulunmaktadır. Bu varsayımlara göre öz-yeterlilik algılarımız bireylerin tercihlerini ve çevrelerini etkilemektedir. İnsanlar başarılarıyla yapamayacaklarını düşündükleri faaliyetleri yapmaktan kaçınırlar fakat yababileceklerini hissettikleri aynı faaliyetleri kendilerine güvenerek başarıyla gerçekleştirmektedirler. Bireyin motivasyon ve performansını etkileyebilen öz-yeterlik inancının öğretmenlerde saptanarak, geliştirilmesi etkili öğretim açısından büyük önem taşımaktadır. Etkili öğretimin ise örgütsel yenileşmeye olumlu katkıları olacağı düşünülmektedir.Bu sebeple öğretmenlerin öz-yeterlik algılarıyla örgütsel yenileşmeye ilişkin görüşleri arasındaki ilişkinin saptanması önem taşımaktadır. Bu ilişkinin saptanması amacıyla bu araştırmada devlet ilköğretim okullarında çalışan öğretmenler seçilmiş ve İstanbul ili Ümraniye ilçesinde 34 ilköğretim okulunda 695 öğretmene uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenler 25 maddesi öğretmen yeterlilik ölçeği, 14 maddesi ise yenileşme ilişkin görüşler olmak üzere 39 maddelik 5'li Linkert tipi bir anketi cevaplamışlardır. Bu araştırmada öz-yeterlilik 1. Genel öz-yeterlilik 2. Öğretimsel öz-yeterlilik 3. Olumsuz öngörüler 4. Sınıf-içi öğretim 5. Çabasal öz-yeterlilik olmak üzere beş boyutta, örgütsel yenileşme ise bütün olarak ele alınmıştır. Bu amaçla öncelikle ilköğretim öğretmenlerinin öz-yeterlilik algıları ile cinsiyet, kıdem, yaş ve branşları karşılaştırılmış daha sonra yenileşme ile demografik veriler arasındaki ilişki incelenmiş en son da öz-yeterlilik ile yenileşme arasındaki ilişkiye bakılmıştır.Bu amaçla elde edilen bulgular incelendiğinde elde edilen bulguların genel sonuçları şu şekilde özetlenebilir; Genel öz-yeterlilik algısı, öğretimsel öz-yeterlilik ve olumsuz öngörüler boyutlarıyla cinsiyet, genel öz-yeterlilik ile okul hizmet süresi, yenileşme ile eğitim düzeyi ve kıdem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkili bulunmuştur. Öğretmenlerin öz-yeterlilik algıları ile yenileşmeye ilişkin görüşleri arasında ise orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. İlköğretim öğretmenleri kendilerini örgütsel yenileşmeye ve okullarındaki örgütsel yenileşme uygulamalarına açık bulmaktadırlar. Öğretmenlerin cinsiyet, eğitim düzeyi ve kıdemleri örgütsel yenileşmeye ilişkin fikir geliştirirken etkili olmakla beraber yaş ve branşları etkisiz olmaktadır. Ortaya çıkan sonuçların irdelenerek daha geniş çapta diğer eğitim kademerinde yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Planlı Örgütsel Değişim, Yenileşme, Öğretmen öz-yeterlik algıları
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the teachers? self efficacy perceptions and thoughts on organizational innovations and determine the level of teachers? level of self efficacy on these terms. The theory of self- efficacy conjectures so many assumptions that affect the whole life of people. According to these assumptions, our self-efficacy perceptions affect our preferences and our interactions in the community. People avoid doing things that they couldn?t do but try to do the same things successfully that they thrust themselves. To define the self-efficacy belief that affect the motivation and performance of teachers and improve their efficacy perceptions is crucial for effective instruction. Furthermore, effective instruction is thought to be beneficial to organizational renewal. For this reason, it is important to determine the relationship between teachers? self-efficacy perceptions and thoughts on organizational renewal. At this research, to define this relationship, teachers working in government primary schools are selected as participant and applied to 695 teachers in 34 government primary school in İstanbul, Ümraniye district. The teachers attended the survey answered 39 items five fold Linkert survey, which consists of 25 items on self-efficacy and 14 items on organizational renewal. At this research self-efficacy is measured in five dimensions: 1. General selfefficacy 2. Instructional self-efficacy 3. Negative foresights 4. Classroom instruction and 5. Exertion self-efficacy and organizational renewal as a whole. For this reason, primarily primary school teachers? self-efficacy is compared with sex, seniority, age and subjects and later organizational renewal is compared with the same variables, at the end the relationship between self-efficacy and organizational renewal is examined. The findings optained from the study are as follows: - General self-efficacy, instructional self-efficacy and negative foresights are found to be related with the sex of teachers. - General self-efficacy is related with the length of time worked at a school, - Organizational renewal is related with education level and seniority. - There is an average relationship between teachers? self-efficacy and their thoughts on organizational renewal. - Primary school teachers consider themselves as open to organizational renewal and organizational renewal applications in their schools. Teachers? sex, educational level and seniority are effective but their ages and subjects are ineffective while developing ideas about organizational renewal. The results of this research is thought to be beneficial if criticized and applied to other levels of education and for the possible researches that would be done in the future.