Şirketlerde devir birleşme ve muhasebe kayıtları
Buyout, merger and accounting record at the company
  1. Tez No: 226120
  2. Yazar: HÜSEYİN CİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. SAMİ KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Ulaşım, İşletme, Fine Arts, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şirket, Birleşme, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Kanunları, Muhasebe Sistemi, Strateji, Küreselleşme, Company, Mergers, Turkish Trade Law, Tax Laws, Accounting Systems, Strategy, Globalism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüz ekonomi dünyasının en önemli unsurlarından olan şirketler, küreselleşme sonucu artan rekabet ortamında varlıklarını devam ettirebilmek amacıyla çeşitli stratejik büyüme yolları geliştirmişlerdir. Bu stratejik büyüme yollarının en önemlilerinden birisi de kuşkusuz şirket birleşmeleridir. Çağımız, bir bakıma büyük şirketler çağı olarak tanımlanabilir. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine gereken önem verilerek teknolojik üstünlük sağlamak, ölçek ekonomilerinden yararlanarak birim maliyetleri düşürmek büyük ölçekli şirketler tarafından gerçekleştirilebilir. Şirket birleşmelerine ilişkin yasal düzenlemeler, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Kanunları, Sermaye Piyasası Kanunu, Bankalar Kanunu ve Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun ile yapılmıştır. Çalışmanın ana teması, günümüzde güncel bir konu olan ve önemi gittikçe artan şirket birleşme ve devralmaları hakkında bilgi vermek ve muhasebe kayıtlarının daha iyi kavranmasına yardımcı olmaktır. Çalışmanın vardığı sonuçların en önemlilerinden birisi, şirketlerin şiddetli rekabet ortamında varlıklarını devam ettirmeye çalışırken diğer yandan da büyüme ve faaliyet alanlarını genişletmeye çalışmalarıdır. Genellikle şirketler büyüme yollarından dış büyüme stratejisini uygulama yoluna gitmektedirler. Dış büyüme stratejisi de birleşme ve ortak hareket ederek faaliyetlerin genişletilmesi esasına dayanmaktadır. Türkiye Finansal Raporlama Standartı'na (TFRS 3) göre birleşme ve devralmaların muhasebeleştirilmesinde satın alma yöntemi benimsenmiştir. Bu yöntemde, satın alma tarihinden itibaren, alıcı şirket, alınan şirketin, gelir ve giderleri ile varlık ve kaynaklarını kendi mali tablolarında, standartta belirlenen koşullara uygun olarak raporlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Companies, the most important subject of nowadays economy world, in order to survive existence in competitive world increased after globalism have improved many strategic development methods. The most important one of these strategic development systems is corporate mergers. Our age can be identified as big companies age. In order to get technological power, by giving necessary importance for the experimenting and developing factors, to decrease the cost management by getting help standart-meisured economy can be realized by the bigger capacity companies. The legal arrangements concerning business combinations are defined by the Turkish Trade Law, Turkish Tax Laws, Turkish Bank Law, Turkish Capital Markets Law and the Law Regarding the Protection of Competition. Main subject of working is to give information about corporate mergers take over and its accounting system, which are the daily subject and getting were important day by day. Important result of working, when the companies try to survive their existence, at the same time, they try to get bigger working area and marketing position. Generally companies prefer out enlarging strategy. Out enlarging strategy depend on joining and common action system. According to Turkiye Financial Reporting Standart (TFRS 3) after joining, mergering and taking over of the companies, to realize their accounting purchasing way is realized. In this system, from the beginning of purchased date, buyer company begins the report income, expense, possessions and sources of sold. Company in its accounting and treasury board according to the conditions, defined in standarts.