Ortaöğretim öğrencilerinin sosyal uyumları ile saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Kadıköy ilçesi örneği)
Review of relation between aggression reactions and social adaptation levels of secondary education students
- Tez No: 226230
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, sosyal uyum, saldırganlık tepkileri, Secondary Education, Social Adaptation, Aggression Reactions
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin saldırganlık tepkileri ile sosyal uyum düzeyleri arasındaki ilişkiyi sınamaktır. Öğrencilerin sosyal uyumlarının arttırılarak davranış bozukluklarının azaltılmaya çalışılması, onların saldırganlık tepkilerini ve şiddet eğilimlerini aşağı çekecektir. Bu durum okullarımızda son yıllarda artmakta olan şiddet olaylarının aza indirgenmesi için arzu edilen bir durumdur.İki değişken arasındaki ilişkiyi sınamak amacıyla, ankete katılanların saldırganlık tepkileri ve sosyal uyum düzeyleri cinsiyet, yaş, öğrenim görülen alan, lise türü, okul türü, anne-babanın eğitim düzeyi, ailenin sosyo-ekonomik durumu, anne-babanın mesleği, anne-babanın sağ olup olmaması değişkenleri açısından incelenmiştir. Ayrıca, araştırmada katılımcıların saldırganlık tepkilerinin sosyal uyum düzeylerine göre değişip değişmediği de sınanmıştır.Araştırma ilişkisel tarama modellerinden karşılaştırma türü tarama modelinde bir çalışmadır. Örneklemi 2007-2008 eğitim öğretim yılında Kadıköy ilçesinde öğrenim gören 239 kız, 156'sı erkek toplam 395 ortaöğretim 10. ve 11. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Hacettepe Kişilik Envanteri (HKE) ve Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Bağımsız Grup t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), post-hoc LSD ve Scheffe Testi, non-parametrik Mann-Whitney-UTesti ve Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar, ortaöğretim 10. ve 11. sınıf öğrencilerinin saldırganlık tepkileri ile sosyal uyum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin saldırganlık tepkilerinin sosyal uyum düzeylerine göre değiştiği sonucuna ulaşılmıştır. Yani, saldırganlığın artışına bağlı olarak sosyal uyumun azaldığını görüyoruz.Öğrencilerin saldırganlık tepkilerinin, demografik değişkenlerden algılanan gelir düzeyi, öğrenim görülen lise türü, öğrenim görülen okul türü, anne-babaların eğitim düzeyi, babanın sağ olup olmaması ve anne-babanın mesleği değişkenlerine göre farklılaşmadığı; buna karşın cinsiyet, öğrenim görülen alan ve annenin sağ olup olmama değişkenine göre farklılaştığı görülmüştür.Öğrencilerin sosyal uyum düzeylerinin, demografik değişkenlerden öğrenim görülen alan, öğrenim görülen lise türü, öğrenim görülen okul türü, algılanan gelir düzeyi, anne-babanın eğitim düzeyi, anne-babanın mesleği ve babanın sağ olup olmama değişkenlerine göre farklılaşmadığına, buna karşın cinsiyet, yaş ve annenin sağ olup olmama değişkenlerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.Araştırmanın bu alandaki çalışmalara katkıda bulunması ve ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to test the relation between aggression reactions and social adaptation levels of the secondary education students. Effort of decreasing the behavior disorders of the students by increasing their social adaptation shall reduce their aggression reactions and violence tendencies. This is a desirable case in order to minimize the acts of violence increasing day by day in our schools during the recent years.For the purpose of testing the relation between these two variables, aggression reactions and social adaptation levels of the survey attendants have been examined in terms of factors like gender, age, field of education, type of high school, type of school, education level of parents, socio-economic status of the family, profession of parents and whether the parents are alive. Furthermore, the fact that whether the aggression reactions of the survey attendants change according to their social adaptation levels has also been tested in the study.The review is a study in screening model of comparison type among the relational screening models. Subjects are constituted by totally 395 10th and 11th year secondary education students as being 239 females and 156 males receiving education in Kadıköy County during 2007-2008 academic years. Personal Data Form, Hacettepe Personality Inventory (HPI) and Aggression Scale have been used as the data collecting means. Independent Group t Test, Unidirectional Variance Analyze (ANOVA), post-hoc LSD and Scheffe Test, non-parametric Kruksal Wallis-H Test, non-parametric Mann-Whitney-U Test as well as Pearson Product Moment Correlation Analyze techniques have been utilized in analysis of the data.The results obtained from the study prove that there is significant relation between aggression reactions and social adaptation levels of the 10th and 11th year secondary education students. It has been concluded that aggression reactions of the students change according to their social adaptation levels. In another saying, it is seen that social adaptation decreases as the aggression increases.It has also been observed that aggression reactions of the students do not differentiate in terms of factors like income level, type of the high school in which the education is received, type of the school in which the education is received, education level of parents, whether the father is alive and profession of parents which are perceived as demographic variants, but do differentiate in terms of factors like gender, field of education and whether the mother is alive.It has been determined that the social adaptation levels of the students do not differentiate in terms of factors like field of education, type of the high school in which the education is received, type of the school in which the education is received, perceived income level, education level of parents, profession of parents and whether the father is alive among the demographic variants, but do differentiate in terms of factors like gender, age and whether the mother is alive.This review is expected to make contribution and offer an insight into the studies in this field.