Vakıf üniversitelerinde görev yapan İngilizce okutmanlarının iş doyumu-örgütsel bağlılık ilişkisi
Job satisfaction and organizational commitment relation of the English language instructors employed at foundation universities
  1. Tez No: 226231
  2. Yazar: MERVE ELBİRLİK TÜLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFERADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, örgütsel bağlılık, İngilizce okutmanlar, Job satisfaction, organizational commitment, instructors of English
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma; İstanbul'da vakıf üniversitelerinde görev yapan İngilizce okutmanlarının iş doyumları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket İstanbul'da vakıf üniversitelerinde görev yapan 107 İngilizce okutmanına uygulanarak, İngilizce okutmanların iş doyumları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki, okutmanların; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, mesleki kıdem, mesleki hizmet süresi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve İngilizce okutmanların iş doyumları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki sorgulanmıştır.Anket sonuçları bilgisayar ortamında SPSS 13.0 programından faydalanılarak güvenilirlik, frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov-Smirnov Z, Re-Kare ve t-Testine tabi tutularak sonuçlar bulgular bölümünde tablo ve grafikler halinde sunulmuştur.Araştırma sonucunda; İngilizce okutmanlarının iş doyumları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out in order to identify the relation between the job satisfaction and organizational commitment of the instructors of English who are working at the foundation universities in Istanbul.The questionnaire for this purpose has been handed out to 107 instructors of English who are working at foundation universities in Istanbul, and whether the relation between the job satisfaction and organizational commitment of the instructors of English differ according to the variables of gender, age, civil status, educational background, professinal seniority, professional service time; as well as the relation between the job satisfaction and organization commitment of the instructors of English is intrigued.The results of the survey have been tested in the computerized environment with the SPSS 13.0 software with reliability, frequency and percentage defining statistics, Kolmogorov-Smirnov Z, Re-Square and t-Test, and the results are presented as tables and charts in the findings section.As a result; the relations between the job satisfaction and organizational commitment of the instructors of English are suggested.