Uluslararası müsabakalarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Teachers on duty at the international competition are investigated for there level
- Tez No: 226242
- Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Uluslar arası müsabaka, spor, eğitim, exhaustion, international competition, sport, education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma ile uluslar arası müsabakalarda görev yapan öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri incelenmeye çalışılmıştır.Tükenmişlik düzeyi ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken geçerliliği ve güvenirliliği çeşitli araştırmalarda kanıtlanan ölçme araçlar kullanılmıştır.Bu araştırma 2007/2008 eğitim öğretim döneminde çalışan ve uluslar arası müsabakalarda görev alan çeşitli branşlardan 113 öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, tükenmişlik düzeyi ile çeşitli değişkenler arası ilişkiler incelenirken alt amaçlara ve örneklem grubuna ilişkin elde edilen bulgular özetle şunlardır.Örnekleme grubunda 32'si kadın, 81'i erkek 17 farklı sportif branştan toplam 113 öğretmen bulunmaktadır. Bunların 80'i evli, 33'ü bekar iken 57'si ilköğretimde, 56'sı lisede çalışmaktadır. Tamamına yakını (%97) mesleğini isteyerek seçmiştir. Kıdem ve yaş durumlarına bakıldığında %50'si genç ve kıdemi 9 ve altında yıla sahiptir. Öğretmenlerin %9.7'si duygusal tükenmişlik, %11.5'i kişisel başarısızlık ve %4.4'ü de duyarsızlaşma alt boyutlarında yüksek derecede tükenmişlik yaşamaktadır. Ayrıca bu tükenişliğe cinsiyet, yaş, medeni durum, kıdem, mesleki branş, sportif branş gibi değişkenlerin anlamlı derecede etki etmediği bulunmuştur. Öğretmenlerin tükenmişlik kaynağının nedenleri incelendiğinde en büyük etkinin okulların fiziki şartlarının spora uygun olmaması, müsabakalarda görevlendirilmesinden dolayı idarenin izin konusunda zorluk çıkarması, okul yöneticilerinin beden eğitimi dersine gereken ilgi ve alakayı göstermemesi sayılabilir.
Özet (Çeviri)
With this research the international competition has finished the level of research on the teachers on duty.Finished level is used for evidence a variety of scaled equipment is the connection between trust and valid study research.These research 2007/2008 113 teachers which were used study and education term the workers and international competition workers whom are working in different braches. In the research the finished level and different changeable between the connections while investigation the real goal and group examples connection which were found. The examples are these.The example group whom are working 32 female,81 male.17 with different sportive branch total of 113 teachers are found. From these 80 is married,33 is single while the 57 is in primary,56 is secondary.Precisely nearest (97%) has chosen there job themselves. If looked at priority and age %50 is young and priority is 9 or below years.97.5% of the teachers emotionally finished 11.5% feelings of failure and 4.4% insensitivity dimensionally found in high percentage is feeling the exhaustion / burn out.Besides this the exhaustion female age finalcial security,priority,careers branch,sports branch variable or alike does not make any difference is found.The reasons for the teachers exhaustions once researched the highest reason is the schools physique condition which is not appropriate for sports,because of the competitions mission managements is making it difficult to give consent,assuming the schools directors / administrations are not showing the necessary interest or concern towards the physical education lesson.