Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı meslek liselerinde görev yapan yönetici ve öğretmenler arasındaki iletişim sorunlarının öğretmenler tarafından değerlendirilmesi(İstanbul Avrupa Yakası örneği)
Evaluation of communication problems between the managers and teachers working in the vocational schools of General Directory of Girls Technical Formal Education by teachers
  1. Tez No: 226246
  2. Yazar: HÜLYA ŞAHMARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, letisim, Örgütsel ?letisim, Management, Communication, Organizational communication
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu arastırmada Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı meslek liselerindegörev yapan yönetici ve öğretmenler arasındaki iletisim sorunlarının öğretmenlertarafından nasıl değerlendirildiği arastırılmıstır.Arastırmada öğretmenlere yönelik olarak anket kullanılmıstır. ?stanbul ilindeAvrupa yakasında yer alan 2007 ? 2008 öğretim yılında eğitim ? öğretim hizmetleriniyürüten meslek lisesinden tesadüfi seçim ile 12 meslek lisesinde görev yapan kadroluöğretmenlerden görev yapan toplam 450 öğretmene uygulanmıs bu anketin 350 adedidoldurulmus ve bu anketler arastırmacıya geri dönmüstür. Yönergeye uygun olmayan 50adet anket değerlendirmeye alınmamıs ve geçerli görülen anketlerin ( 300 adet)değerlendirilmesi yapılmıstır.Verilerin analizinde ikiden fazla gruplar arasındaki farklılıkları tespit etmek içinKruskal-Wallis Testi ve iki grup arasındaki farklılıkların tespiti için Mann - Whitney Testikullanılmıstır.Bu arastırmanın sonucunda, yöneticiler öğretmenlerin yönetime katılımınısağlamaları bakımından, kendilerini birbirlerinin yerine koyarak anlamaya çalısmaları,çatısmaları örgütün amaçlarını gerçeklestirmeye yönelik kullanmaları, okul veriminiarttıracak sekilde isbirliği yapmaları, fikirlerinde ve söylediklerinde ısrarlı olup,karsısındakinin görüslerini dikkate almamaları, birbirlerine karsı elestiriye açık olmaları,siyasi, kültürel v.b. özellikleri hosgörüyle karsılamamaları ve okulla ilgili alınacakkararlara öğretmenleri dahil etmemeleri arasında anlamlı bir iliski tespit edilmistir
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate how communication problems betweenteachers and school managers working in the vocational schools affiliated with the GeneralDirectory of Girls Technical Formal Education are evaluated by teachers.In the study, a questionnaire was adminıstrated to 450 teachers from 12 randomlyselected vocational schools located in the European side of Istanbul in the curricular year of2007 -2008. 50 of the questionnaires were discarded due to the fact that they were filled inimproperly.Where as the remaining 300 responses were considered for evaluation.In the evaluation of the results, Kruskal?Wallis Test method was used to establish thedifferences among the groups more than two, and Mann?Whitney Test method was used toestablish the differences between the two groups.In conclusion, it was found out that to help teachers participate to the schoolmanagement, managers and teachers shoulds understand each other trough empathy convertthe disagreements between the two groups into the advantages of organization, collaborate toincrease the productivity of schools, enable freedom of speech consider different views beopen to criticism, be tolerant to different cultures, political views, etc., and moreover,managers should consider teachers opinions during the decision making processes at school .