Alan ve alan dişı İngilizce öğretmenlerinin; profilleri, yeterlilikleri ve iş tatminleri
Profiles, sufficiency and job satisfactions of in field and out of field English teachers
- Tez No: 226245
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Profil, yeterlilik, iş tatmini, alan dışı, Profile, sufficiency, job satisfaction, English teacher, out-of-field
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırma; Üsküdar ilçesindeki, alan ve alan dışı İngilizce öğretmenlerinin; profilleri, yeterlilikleri ve iş tatmin düzeylerini karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla yapılan bir araştırmadır.Araştırmanın verileri anket yoluyla toplanmıştır. Anket formunun hazırlanmasında ilgili literatür taranmış, benzer araştırmalarda kullanılan geçerlik ve güvenilirlikleri test edilmiş veri toplama araçlarından yararlanılmış, öğretmen ve uzman görüşleri de dikkate alınmıştır. Anket 2007?2008 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Üsküdar ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan alan ve alan dışından mezun olmuş ve anket sorularını cevaplamayı kabul eden 240 İngilizce öğretmenine birebir görüşme yapılarak uygulanmış, araştırma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamında kodlanarak istatistiki analiz için SPSS 16.0 paket programından yararlanılmıştır.Alan ve alan dışından mezun olan sınıf öğretmenlerinin profilleri, yeterlilikleri ve iş tatmin düzeyleri arasında profil, yeterlilik ve iş tatminini etkileyen bazı faktörler bakımından anlamlı farklılıklar olmakla birlikte genel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmüştür.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara ve sonuçlara dayalı olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out a study in order to analyze profile, sufficiency and job satisfaction levels of in-field and out-of-field English teachers in Üsküdar.The data were obtained by using a questionnaire form that was prepared by reviewing the related literature and benefiting from some other questionnaire forms of which reliability and validity analyses were performed and used in earlier studies. Also some suggestions of teachers and experts were taken into consideration. The questionnaire was applied to 240 in-field and out-of-field English teachers in Üsküdar who accepted to answer the questions in the questionnaire during the spring term of 2007- 2008 academic year and the data were coded in the computer and analyzed by using SPSS 16.0 packet program.It was found out that there is no significant difference between profiles, sufficiency and job satisfaction levels of in field and out-of field teachers although there are some significant differences concerning some factors influencing profile, sufficiency and job satisfaction.At the end of the study, several suggestions were made according to the findings and results of the research.