Mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilerin algıladıkları öğretmen tutumları ile bilişötesi farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi(Şişli ilçesi örneği)
Researchıng the role of posıtıve teacher attıtudes on metacognıtıve awareness of the students of vocatıonal and technıcal secondary schools (Şışli case study)
  1. Tez No: 226260
  2. Yazar: RECAİ OCAK
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Olumlu Öğretmen Tutumları, Bilişötesi, Bilişötesi Farkındalık, Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları, Positive Teacher Attitudes, Metacognitive, Metacognitive Awareness, Vocational and Technical Educational Schools (V.T.S. Schools)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler eğitimin niteliğini her geçen gün artırmaktadır. Bilim ve teknolojideki bu hızlı gelişmeler öğretmenlerin eğitim-öğretim sürecindeki etkililiğini değiştirmemiştir. Nitelikli eğitim-öğretimin en önemli faktörü öğretmendir. Öğrenciler kendilerine öğretmenlerini model alırlar.Bilişsel farkındalık becerisi bireyin neyi, ne zaman, nasıl ve niçin yaptığının farkında olmasını sağlar. Hayatı sorgulayan, olaylara geniş bir çerçeveyle bakmayı sağlayan, yaratıcı ve eleştirel düşünen, hayat boyu öğrenmesini bilen bireylerin yetişmesinde hem problem çözme hem de bilişsel farkındalık becerilerinin kazanılması önemlidir.Bu araştırmanın temel amacı mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilerin, algıladıkları öğretmen tutumları ile bilişötesi farkındalık ve başarı düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Konu ile ilgili kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırmada (Soydal, 2006) tarafından geliştirilen 34 maddelik olumlu öğretmen tutum ölçeği, (Abacı, Çetin ve Akın, 2006) tarafından geliştirilen 52 maddelik bilişötesi farkındalık ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan 12 maddelik kişisel bilgi anketi kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Şişli ilçesindeki 4 farklı mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören (78)'i kız, (469)'u erkek öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada Bilişötesi Farkındalık Envanteri Ölçeği toplam puanları ile Olumlu Öğretmen Tutumları Uygulama ve Pekiştirme alt boyutu ile Tutum Toplam puanı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğrencilerin bilişötesi farkındalıkları yükseldikçe öğretmenler hakkındaki uygulama, pekiştirme ve genel tutumları daha olumlu hale gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Rapid developments of technology and science are increasing the qualification of education everyday. Beside these changes, the effective role of the teacher in education didn?t change. The teachers are still the most important factor in qualified education and accepted as role models by their students.Metacognitive awareness enables students to be more mindful of what, when, why and how they're doing. Developing the metacognitive awareness and the problem solving skills of the students are important to raise self-questioning individuals who can continuously update themselves.The main purpose of this study is to find out the relationship of the role of positive teacher attitudes on metacognitive awareness and achievement level of the students of V.T.S. schools.A comprehensive literature search was done. Positive teacher attitudes scale, developed by (Soydal, 2006) with 34 items; the Metacognitive Awareness Scale, developed by (Abacı, Çetin and Akın) with 52 items and a profile questionnaire, developed by the researcher with 12 personal questions are used.The study was conducted with 78 female and 469 male students from 4 different V.T.S. schools in Sisli district, Istanbul.The results of the researching indicate a significant negative correlation between the total score of the Metacognitive Awareness Inventory Scale and the total attitude score of positive teacher attitudes application and acceptance. Increase of the level on metacognitive awareness affects the students?general attitudes develope more positively towards their teachers.