Öğrencilerin algıladıkları öğretmen tutumu ile sınav kaygısı arasındaki ilişki ve bir araştırma
The relationship between the student perception of teacher attitudes and the test anxiety of the students
  1. Tez No: 453024
  2. Yazar: EMİNE AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Olumlu Öğretmen Tutumları, Sınav Kaygısı, Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları, Positive Teacher Attitudes, Test Anxiety, Vocational and Technical Educational Schools
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilerin, algıladıkları öğretmen tutumları ile sınav kaygısı arasındaki ilişkiyi araştırmak amacı ile yapılmıştır.. Konu ile ilgili kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırmada Soydal (2006) tarafından geliştirilen 34 maddelik olumlu öğretmen tutum ölçeği, Spielberger (1980) tarafından geliştirilen ve Öner (1990) tarafından Türkçeye uyarlanan 20 maddelik sınav kaygısı ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan 11 maddelik kişisel bilgi anketi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Anadolu yakasında 9 farklı mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 239'u kız, 275'i erkek olmak üzere toplam 514 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmış, normal dağılım özelliği göstermeyen dağılımlar için non-parametrik teknikler, normal dağılım özelliği gösteren dağılımlar için ise parametrik analiz teknikleri, bağımsız grup t testi, nonparametrik Mann Whitney-U testi, tek boyutlu varyans analizi (ANOVA), nonparametrik Kruskal Wallis-H testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi, çapraz tablo analizi kullanılmış olup, Anlamlılık 0.05 olarak kabul edilmiş ve analizler SPSS 15. programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular hipotezde beklendiği olumlu öğretmen tutumları öğrenci başarısına etkisi toplam puanları, sınav kaygısı düzeylerini etkilediği görülmektedir. Öğrencilerin olumlu öğretmen tutumları öğrenci başarısına etkisi toplam puanları ve alt boyutları ile sınav kaygısı ölçeğinden aldıkları toplam puanlar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna göre öğretmen tutumunun başarıyı etkilediğini düşünen öğrencilerin sınav kaygı düzeyleri de yükselmektedir. Öğretmen tutumunun başarısını etkilemediğini düşünen öğrencilerin sınav kaygı düzeyleri de düşmektedir
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to find out the relationship between the student perception of teacher attitudes and the test anxiety of the students of vocational and technical secondary schools. In this study, a comprehensive literature search was done about the subject. Positive teacher attitudes scale, developed by Soydal (2006) with 34 items; the scale of test anxiety, developed by Spielberger (1980) with 20 items; the scale of test anxiety, adapted to Turkish by Oner(1990) and a profile questionnaire, developed by the researcher with 11 personal knowladge questions were used. The study was conducted with 514 ( 239 female and 275 male) students in total, who were from 9 different vocational and technical secondary schools in İstanbul Anatolian side. The study was performed as a descriptive study. In the research,an independent t- test, the non-parametric Mann-Whitney U test, ANOVA (Analysis of one way variance), non-parametric Kruskal Wallis-H test, Pearson's product moment correlation and CrossTab analysis were used. Statistical significance level has been determined as 0.05 and statistical analysis programme of SPSS 15.0 is used in analyzing of the gathered data from the research. The results of this research indicate a correlation between positive teacher attitudes on test anxiety as expected in the hypothesis. There is a significant positive correlation between the test anxiety and the total attitude score of positive teacher attitudes. According to this the test anxiety of students who believe teacher attitudes effect their success increase. However the test anxiety of students who believe teacher attitude does not effect their success decrease.