Bayan sınıf öğretmenlerinin sınıf içi disiplin bozucu davranışlara gösterdikleri tepkilerin incelenmesi
The reaksions of female classroom teachers educating to in-class negative behaviour of the students in the official primary schools
- Tez No: 226259
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, disiplin, öğretmen, istenmeyen davranış, Classroom management, discipline, teacher, undesirable behaviour
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma; İstanbul İli Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmi ilköğretim okullarında 4. ve 5. sınıfları okutan bayan sınıf öğretmenlerin, öğrencilerinin sınıf içi olumsuz davranışlarına verdikleri tepkilerin neler olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket İstanbul ili Ümraniye ilçesinde 37 resmi ilköğretim okulunda görev yapan, 4. ve 5. Sınıflara eğitim veren 150 bayan öğretmene uygulanmıştır.Anket sonuçları istatistiksel analizler SPSS (Stattistical For Social Sciences) for Windows Relaese 13.0 paket programından yararlanılarak, t testi, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testleriyle analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda; bayan öğretmenlerin öğrencilerinin disiplin dışı davranışlarına en fazla ?yapıcı eleştirilerde bulunurum?, ?öğrenciyle göz teması kurarım? ve ?davranışın olumsuz sonuçlarını anlatırım? tepkilerini gösterdikleri ve en az ?farkına varamam?, ?fiziksel olarak cezalandırırım? ve ?sınıfın tamamını eleştiririm? tepkilerini verdikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca, bayan öğretmenlerin sınıf içi disiplin dışı davranışlara gösterdikleri tepkilerin, kişisel niteliklere göre farklılaştığı; 4. sınıf öğrencilerine 5. sınıf öğrencilerine göre bayan öğretmenlerin daha olumlu tepkiler verdikleri ve evli, çocuk sahibi öğretmenlerin tepkilerinin de bekar ve çocuksuz öğretmenlere göre daha olumlu olduğu, yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve sınıflarındaki öğrenci sayısı değişkenleri açısından ise disiplin dışı davranışlara gösterdikleri tepkilerin değişmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been condcuted in order to determine the reactions of female classroom teachers educating the fourth and fifth grades, to in-class negative behaviour of the students in official primary schools affiliated with City of Istanbul District of Ümraniye Department of Education.In accordance with this goal, the survey has been conducted to 150 female classroom teachers educating fourth and fifth grades, officiating in 37 official primary schools within the borders of district of Ümraniye; city of Istanbul,The survey results has been analyzed by t test, Kruskal Wallis-H test, Mann Whitney-U tests, by the benefiting from SPSS (Statistical Package for Socşal Science) for Windwos Release 13.0 bundle software.As a result of the research; it has been found out that teachers react to out of disciplinary behaviours mostly with ?I make a constructive criticism?, ?I make an eye contact with the student?, ?I tell about the results of negative behaviour? and least with ?I can?t realize?, ?I punish physically? and ?I criticize the whole class?. In addition to this, it has been determined that female teachers reaction to in-class out of discipline behaviours differ according to personal traits; female teachers display more positive behaviours for fourth grades compared to fifth grades, teachers married and with children are more positive compared to singe and childless teachers, and reactions the teachers display do not change from the perspective of age, marital status, professional seniority and the number of students in the classroom.