Öğrencilerin fiziğe olan bireysel ilgilerinin belirlenmesi
Students? individual interest in physics
- Tez No: 226404
- Danışmanlar: DR. HAYATİ ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fizik, ilgi, duygu ilişkili valanslar, değer ilişkili valanslar, physics, interest, feeling related interest, value related interest
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma, öğrencilerin fiziğe ve fizik dersine olan ilgilerini ve bu ilgilerinin gelişim sürecini açıklamayı amaçlamaktadır. Bu sürecin açıklanmasında, bir motivasyon kuramı olan Öz-belirleme Kuramından yararlanarak oluşturulan Kişi-Nesne İlgi Kuramından yararlanılmıştır.Kişi-Nesne İlgi Kuramı, ilgiyi kişinin, yaşam alanında ki nesne ile süregelen ilişkisini ifade etmektedir. Fizik, öğrencilerin gündelik yaşamda ki deneyimlerini ve çevrelerinde gelişen olayları, bu alanda ki bilgileriyle açıklayabilmelerine olanak sağlayan bir bilim dalıdır. Bu nedenle bu alanda kişinin çevresiyle etkileşiminin daha fazla olması beklenmektedir. Fiziğe kaşı ilgiyi etkileyen koşullar incelendiğinde birçok etken görülmüştür. Fiziğe ilgili bir birey, bu alanda ki etkinlikleri tercih etmeli, katılım sağlamalı, yaşamının her alanında merak duymalı ve edindiği bilgileri kullanabilmelidir. Bunları yaparken hoşnut olmalı (duygu ilişkili valans) ve yaşamında kişisel olarak bir yere sahip olmalıdır (değer ilişkili valans). Ayrıca, kişi tüm bu koşulları sağlarken özerk ve yetkin olmalı hatta kendini bir guruba ya da topluluğa ait hissedebilmelidir. Fizik dersi kimi öğrencilere göre soyut bulunmakta ve zor olarak nitelendirilmektedir. İlgili bireye ait tüm bu koşullar, belli bir teorik çatı altında toplanmaktadır.Nitel bir araştırma yapılmıştır. Çalışmaya onbir Lise 2 sayısal öğrencisi katılmış ve bu öğrenciler, gönüllüler arasından araştırmacı tarafından rasgele seçilmiştir. Mülakat yarı yapılandırılmış olup öğrenci ile çevresinde ki fizik ile ilgili günlük olaylar arasında ki ilişkiyi ortaya çıkarmaya yöneliktir. Sonuçlar katılımcılara göre analiz edilerek ilgiyi etkileyen koşullar arasında ki ilişkiler sorgulanmış, öğrencilerin fiziğe karşı ilgili olup olmadıkları ve ilgi düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak her öğrencinin ilgi düzeyi belli koşullara göre şekillenmektedir. Bireyin ilgisi özellikle, alana karşı geliştirdiği duygusal valans ve değer ilişkili valanslara bağlıdır. Bireyin fiziği sevmesi ve okul dışında da ilgi duyması ve alana bir değer yüklemesi kişinin ilgi düzeyini belirlemede büyük rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore students? interest associated with the development of student interest in physics and physics lesson. Person-Object Approach to Interest, as a theoretical approach underlying Self Determination Theory, explains interest as a relatively enduring relationship between a person and objects in his or her daily-life experiences. This approach elucidates interest-related concepts from a person?s interaction with his/her environment. Physics, as a field of science, provides information which students may use to explain daily-life phenomena related to objects around them. Interest in physics concept is related to many factors. Person, interested in physics, should choose and involve in activities, be curious event in daily life, and use his/her knowledge acquisition. Furthermore, during his/her experience with objects, person should feel positively (feeling related valences) and give value in personal (value related valences). Besides providing these factors, person should be autonomous, competent and social related.Physics lessons are considered to be difficult and concepts of physics are described abstract for students. Students, interested in physics, consider concepts as visual at least in their mind. These factors included interested person are gathered under a theoretical framework. The sample of this qualitative study consists of eleven students from the 10th grade. They were selected randomly from volunteers. The interview questions were semi-structured and aimed to elucidate the categories that explain the relationship between students and interest objects in daily life related to the physics lesson. Interviews were analyzed qualitatively to investigate students? interest and their relations with interest constructs. Analyses of interviews offer that students rarely show behaviors of individual interest in physics. Task related constructs, expectancies, cognitive interest, and abstractness should be in the theoretical framework for student interest in physics. Since individual differences in out of school experiences have gained more interest in recent studies, the results of this study can be a considerable step in the literature of science education and learning psychology.