The effects of conceptual approach and combined reading study strategy on students' achievement and attitudes towards physics
Kavramsal yaklaşım ve birleştirilmiş okuma çalışma stratejisinin öğrencilerin fizik başarısına ve fiziğe karşı olan tutumuna etkisi
  1. Tez No: 201854
  2. Yazar: ERDAL TAŞLIDERE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Kavramsal Yaklasım, Kavram Yanılgıları, KWL, SQ3R, Optik, Physics Education, Conceptual Approach, Misconceptions, KWL, SQ3R, Optics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalısmanın amacı Kavramsal Yaklasım ve Birlestirilmis Okuma Çalısma Stretejisinin Ankara ilinin Çankaya ilçesindeki 9.sınıf özel okul öğrencilerinin optik konusundaki basarı ve tutumlarına etkisini arastırmaktır. Kavramsal yaklasım için, Kavramsal fizik dersi eğitimi gelistirildi. Birlestirilmis Okuma Çalısma Stretejisi, KWL ve SQ3R okuma stratejilerinin birlestirilmesi ile elde edildi. Bu çalısma için, ölçüm araçları olarak, Fizik Tutum Ölçeği, Fizik Basarı Testi ve çesitli Öğretim/Öğrenim Materyalleri gelistirildi. Çalısma 2006 ? 2007 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde, Çankaya ilçesinde iki özel okulda toplam 124 öğrenci ile gerçeklestirildi. Çalısma 3 Fizik öğretmeni ile birlikte, toplam 6 sınıfta gerçeklestirildi. Çalısmada, Kavramsal Yaklasım ve Birlestirilmis Okuma Çalısma Stratejilerinin kısmi ve birlestirilmis etkilerini incelemek için faktörel tasarım kullanıldı. Fizik Tutum Ölçeği ve Fizik Basarı Testi ön test olarak uygulanıldı. ?ki sınıfta kavramsal yaklasım öğretimi ile birlikte birlestirilmis okuma çalısma stratejisi, diğer iki sınıfta yalnızca kavramsal yaklasım öğretimi, geriye kalan diğer iki sınıfta da geleneksel öğretim metodu ile birlikte birlestirilmis okuma çalısma stratejisi kullanıldı. ?ki aylık bir uygulama sürecinden sonra Fizik Tutum Ölçeği ve Fizik Basarı Testleri tekrar son test olarak uygulanıldı. Problemler çerçevesinde kurulan hipotezlerin test edilmesi için, son test skorları MANCOVA istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edildi. ?statistiksel sonuçlar kavramsal yaklasım metodu ile birlikte birlestirilmis okuma çalısma stratejisinin öğrencilerin basarılarını yalnız kavramsal yaklasım metodu, geleneksel öğretim metodu ile birlestirilmis okuma çalısma stratejisi metotlarına göre daha etkili olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of Conceptual Approach and Combined Reading Study Strategy on 9th grade private high school students? achievement and attitudes towards optics at Çankaya district of Ankara. For Conceptual Approach, Conceptually Based Instruction was developed. Combined Reading Study Strategy is the integration of reading strategies of the KWL and SQ3R. For the study, two measuring tools; Physics Achievement Test, Physics Attitude Scale and various Teaching/Leaning Materials were developed. The study was conducted with 124 ninth grade private high school students in Çankaya district in the spring semester 2006-2007. The study was conducted with three teachers with their 6 classes. For the study factorial design was used to investigate the partial and combined effects of Conceptual Approach and Combined Reading Study Strategy. Physics Attitude Scale and Physics Achievement Tests were administered as pre-test. Two classes instructed by conceptual approach with combined reading study strategy, two classes instructed by conceptual approach without combined reading study strategy and the left two classes were instructed by traditional instruction with combined reading study strategy. After two months treatments, Physics Attitude Scale and Physics Achievement Test were administered as post-test. The data obtained from the administration of post-tests were analyzed by statistical techniques of Multivariate Analyses of Covariance (MANCOVA). According to the results of this study the conceptual approach and combined reading strategy methods have greater affect on the students? achievement compared to other conceptual approach without combined reading study strategy and traditional instruction with combined reading study strategy.