Ortaöğretim coğrafya öğretmenlerinin bilişim teknolojilerini kullanma durumları
The approach of geography teachers about information technology in secondary school
- Tez No: 226437
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, ortaöğretim, coğrafya öğretmeni
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde yaşamın her alanında karşımıza çıkan bilişim teknolojileri bireylerin vazgeçilmezi konumundadır. Temelinde insanların her türlü bilgiye hızlı erişimi ve yararlanmasını hedefleyen bilişim teknolojileri bilgi paylaşımı anlayışının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye'de son yıllarda önem kazanmaya başlamıştır.Bireylerin her türlü gelişiminde öğretmenlerin etkisi büyüktür. Toplumun ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirecek olan öğretmenlerin çağdaş öğretmen standartlarına göre yetiştirilmiş olması gerekmektedir. Halkın ihtiyaçlarına cevap verebilecek teknoloji ürünlerini öğretmenlerin takip ederek eğitime uyarlaması zorunluluk halini almıştır.Bu araştırma ortaöğretim kurumlarında coğrafya öğretmenlerinin bilişim teknolojilerini kullanma durumlarını incelemek için yapılmıştır. Araştırmanın evreni coğrafya öğretmenleri oluşturmakta örneklemi ise Antalya ili ortaöğretim kurumlarına coğrafya öğretmenleridir. Araştırmaya 20 liseden 30 coğrafya öğretmeni katılmıştır. Anket çalışması her öğretmenle bire bir görüşülerek yapılmış, öğretmenlere anket sorularını cevaplamada yeterli zaman verilmiştir.Elde edilen verilerin istatistiksel analizi sonucu ulaşılan bulgular eşliğinde bilişim teknolojilerinden daha etkili yararlanmak için bir takım önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays the requırements of information technology seems in all parts of our life.Indeed information technology aims to provide sharind information so quickly to benefit people.The existence of information technologydepends on tehe requirements of data.Last ten years the importance of information technology get hıgher in turkey.Teachers have got great effection in humans evolution.teacher must grow aperson who come ower all needs of socıety.teachers have to expand by themselves to reply all requirements of socıety by using new methods so teachers countrıbute educatıon wıth ımplementing new information technology.that must be obligation for us.In this search we want to measuregeography teachers approach about information technology and how they implement.this search was made by geography teachers. 20 high schol 30 secondry shool geography teachers joined the search.the survey was prepared clearly wıth mutual studying.the search includes many offers to expand information technology effectly in education system.