Eğitim fakültesi öğrencilerinin ders çalışmada öğrenme stratejileri kullanım sıklığının ve akademik başarılarının karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Comparing search of learning strategies density at studying and academical success of the students of education faculty
- Tez No: 226455
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stratejileri, Akademik Başarı, Learning Strategies, Academical Success
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Program Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, lisans öğrencilerinin; öğrenim gördükleri bölüm ya da anabilim dalına, ÖSS puan türüne, cinsiyete ve öğretim türüne göre, ders çalışmada öğrenme stratejileri kullanım sıklıkları ve akademik başarıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını ortaya koymaktır. Ayrıca çalışmada, öğrencilerin akademik başarıları ve ders çalışmada öğrenme stratejileri kullanım sıklıkları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı da belirlenmektedir.Araştırmanın evrenini, 2007 ? 2008 öğretim yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde 1. sınıfa devam eden toplam 656 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, evrenden seçkisiz örnekleme yoluyla seçilen çeşitli bölüm ya da anabilim dallarında öğrenim gören toplam 328 öğrenci oluşturmaktadır.Çalışmada, araştırma problemine yanıt oluşturmak amacıyla; öğrencilerin öğrenme stratejileri kullanım sıklıklarını gösteren, Yüksel ve Koşar (2001)'ın öğrenme stratejileri ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek için de, örnekleme dahil edilen bölüm ya da anabilim dallarının ortak derslerinden olan; Eğitim Bilimine Giriş ve Türkçe-I: Yazılı Anlatım derslerinden öğrencilerin aldıkları dönem sonu akademik başarı puanları kullanılmıştır. Araştırmada geçen akademik başarı puanları, bu iki dersten öğrencilerin aldıkları dönem sonu akademik başarı puanlarının ortalaması alınarak elde edilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; öğrencilerin akademik başarıları cinsiyete, bölüm ya da anabilim dalına, ÖSS puan türüne ve öğretim türüne göre anlamlı farklılık göstermektedir. Öte yandan öğrencilerin ders çalışmada öğrenme stratejileri kullanım sıklıkları sadece öğretim türüne bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Bunların yanında akademik başarı ile öğrenme stratejileri kullanım sıklığı arasında anlamlı pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this resarch is to constitute if there are any differences between the departments in which they study, the basic discipline, ÖSS point sorts, their sexualities, teaching way and learning strategies density at studying and academical success of the licance students at Education Faculty. Besides to constitute if there are any connections on their academical success and using learning strategies density at studying for the studens.The population of study based on 656 the first year students studying at Mehmet Akif Ersoy University at 2007-2008 teaching period. Sampling of this resarch executed on 328 students studying at different departments and basic disciplines by random.To constitute the solution at this resarch problem; the criterions of Yüksel and Koşar (2001) learning strategies used showing the students? using learning strategies density. To designate the academical success of students, their end-of-period scores at joint classes of Entrance Education and Turkish-1: Written Expression considered. Their academical feedback scores defined by avaraging the scores of these two subjects.According to results provided at this resarch study; the academic succes of the students show a meaningful difference for their sexualities, departments or basic discipline, ÖSS point sorts and teaching ways. Besides, it is considered a positive meaningful connection at avarage level between their academical success and learning strategies usage density.