Yatırım fonları performansı klasik performans ölçümleri ve DEA analizi
Mutual funds performance classic performance measurements and DEA analysis
- Tez No: 226482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HASAN EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Performans Ölçümü, Veri Zarflama Analizi (VZA), CAPM, Yatırım Fonları, Performance measures, Data Envelopment Analysis (DEA), CAPM, Mutual Funds
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada 2000?2006 yılları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren A ve B Tipi yatırım fonlarının etkinlikleri, Sermaye Varlıklarını Fiyatlama Modeli (CAPM) temelli performans ölçüm yöntemleri ( Sharpe, Jensen ve Treynor endeksleri ) ve Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılarak ölçülmüş ve sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. CAPM temelli ölçümler Markowitz portföy teorisini temel almaktadır. Veri Zarflama Analizi ise, çok sayıda girdi ve çıktı olmasından dolayı organizasyonel karar birimlerinin göreli etkinliklerinin ölçülmesinin güç olduğu durumlarda kullanılan doğrusal programlama tabanlı bir tekniktir.Çalışmada öncelikle, klasik performans ölçümleri yapılmış, bu ölçümlerde kullanılan alfa, beta ve standart sapma değerleri ile birlikte çarpıklık ve basıklık gibi istatistikî kavramlar girdi olarak VZA uygulamalarında kullanılmıştır. Her bir farklı uygulamaya göre etkin yatırım fonları sıralanmış, son olarak her iki ölçüm yöntemine göre elde edilen sıralamalar incelenerek yöntemler arası paralel ve ayrılan noktalar belirlenmiştir.Sonuç olarak; A tipi yatırım fonlarında gerek klasik performans ölçüm yöntemleri gerekse VZA analizinin genel olarak aynı sonuç ve sıralamayı yaptığını söyleyebiliriz. B tipi yatırım fonlarında ise; klasik performans ölçümlerine baktığımızda bir ölçümde ilk sıralarda yer alan yatırım fonunun, diğer ölçümde sıralamanın sonunda yer aldığını görmekteyiz. VZA' da ise sonuçlar birbirleri ile kısmen paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the efficients of the mutual funds which are performed in Turkey between 2000-2006 years, are compared CAPM performance measures ( Sharpe, Jensen and Treynor endexes) with DEA aplications. The measures which based on CAPM are centred on Markowitz portfolio theory. DEA is a linear programming based technique for measuring the relative efficiency of organizational decision units where the presence of multiple input and outputs makes comparisions difficult.At the first step of the study, classic performance measures are done, after that alfa, beta and standard deviations also skewwness and curtosis values are used as a inputs in the DEA applications. According to the every different applications, the efficient mutuals funds are ranked, as a result new ranking of mutual funds compared to propose common and different cases.As a result, A type mutual funds either classic performance or DEA have the same results and ranking. When we look at the B type mutual funds, in the classic performance measurements, the first mutual fund in a list is at the at end of the another lists. Besides, DEA method has almost the same results.