Taflan deresi ile Gelemen deresi arasının kıyı kullanımı
Coast using between Taflan stream and Gelemen stream
  1. Tez No: 226499
  2. Yazar: MÜCAHİT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Atakent, Kıyı kullanımı, Nüfus, Samsun, Turizm, Atakent, Coast using, Population, Samsun, Tourism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalısmadaki amaç, öncelikle arastırma sahasındaki fiziki cografya ve beseri cografya özelliklerini ortaya koymak, mevcut kıyı kullanımı hakkında tespitlerde bulunmak ve bu bilgiler ısıgında sahada belirlenen sorunlara çözüm önerileri sunmaktır. Arastırma sahası, Samsun kenti Büyüksehir Belediyesi kıyıları içinde yer almaktadır. Sahanın, kuzeybatıdaki sınırı Taflan Deresi ile dogudaki sınırı Gelemen Deresi arasında 42 km lik bir kıyı seridi bulunmaktadır. Çalısma, cografya arastırma yöntemlerine baglı kalınarak dört asamada gerçeklestirilmistir. Arastırma konusu ile ilgili literatür taraması yapılmıs, ilgili kurum ve kuruluslardan harita ve sahaya ait istatistiksel veriler elde edilmistir. Elde edilen veriler arazide yapılan gözlemlerle karsılastırılmıs ve bulgular metin haline dönüstürülmüstür. Arastırma sahası, son yıllarda giderek artan nüfusuyla hızlı bir yayılma süreci içerisindedir. Hızlı nüfus artısı sonucunda yerlesim alanı giderek genislemekte ve özellikle Samsun sehir merkezinin batısına dogru, Atakum, Atakent ve Kurupelit Belediyesi sınırları içerisinde devam etmektedir. Dolayısıyla bu hızlı sehirlesme, kıyı arazi kullanımında bir takım sorunlara neden olmaktadır. Tarım ve orman arazileri ile dogal kıyılar, hızla özelliklerini kaybetmekte; yerini yapay bir görünüme bırakmaktadır. Kıyı alanlarının saglıklı bir sekilde kullanılması ve halkın kıyılardan yararlanması için, sahanın dogal sartlarına göre yerlesim gelisim alanları seçilmeli, kıyı alanlarının hiç olmazsa en az zararla gelecek kusaklara aktarılması için hukuki düzenlemelere gidilmeli, turizm açısından son derece önemli olan dogal kıyı alanları korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is putting forward interaction of physical geographia and mankind geographia characteristics, fixihg about coast of usage and also presenting solution prapasals about problems which are estimated in research area. Research area includes coasts of Samsun bigcity municipality in city borders of Samsun. There is 42 kilometres coast ribban between Taflan Stream which is The northwest border and Gelemen Stream which is east border. n this work research was realized in four steps by connecting methods of geography literature searching about research subject has been made, statistics datums are in relation with area and map obtained from relevant institutions. All of these datums have been compared with observation in research area and discoveries have been transfarmed as text. Gradually research area with increasing population is in spread process. Settlement area expands as a consequence of increasing population and especially this expanding continues towards west centre of Samsun, Atakum, Atakent and the borders of Kurupelit Munibcipality so this development causes lots of problems about coast of usage. Agricultural areas, forest areas and naturel coast area losing their own characteristics and changing info artificial appearance. Settlement development areas must be choosen to use coast areas healthly and benefit from coast legal arrangements must be applied for transferring these coast area to future generations and natural coast areas must be defended for tourism.