Okul dışı öğrenme ortamı olarak akvaryum ortamının 5. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi akademik başarı ve tutumuna etkisinin incelenmesi
The effect of aquarium environment as an out-of-school learning setti̇ng on 5th grade students academic success and atti̇tudes i̇n sci̇ence lessons
- Tez No: 981812
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Science education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Fen eğitimi, bilimin doğasını anlayabilen, bilimsel okuryazarlık becerisi gelişmiş, günlük hayattaki olayları fen konuları ile ilişkilendirebilen, çağın gereklerine ayak uydurabilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu becerilerin gelişiminde okul dışı öğrenme ortamları özellikle Fen Bilimleri dersi için önem kazanmıştır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline göre program dışı etkinlikler öğrencilerin bütüncül gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı; okul dışı öğrenme ortamlarından biri olan akvaryum tekniğinin 5. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi akademik başarı ve tutumuna etkisini incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma desene yürütülmüştür. Araştırma tek deney gruplu ön test-son test uygulamalı yöntem kullanılmıştır.Çalışma grubu Trabzon ili, Akçaabat ilçesinde bulunan bir ortaokulunun 5. sınıfında öğrenim gören 30 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Akademik Başarı testi, Tutum Ölçeği Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ve Çalışma Kağıdı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi ve bağımsız t- testi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul dışı öğrenme ortamlarının 5. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi akademik başarılarına olumlu yönde katkılarının olduğu görülmüştür. Bununla birlikte okul dışı öğrenme öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik merak ve motivasyonlarını arttırıcı etki oluşturmuştur. Bu sonuçlar ile ilgili eğitim-öğretim programlarındaki ders içeriğinde okul dışı öğrenmenin ve akvaryum ortamının kazanımlarla ilişkilendirilerek doğrudan yer verilmesine ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Science education aims to foster individuals who understand the nature of science, possess developed scientific literacy skills, can connect daily life events with science topics, and adapt to the demands of the modern era. Out-of-school learning environments have gained particular importance for science courses in developing these skills. According to the Türkiye Century Education Model, extracurricular activities contribute to students' holistic development. The purpose of this study is to examine the impact of the aquarium technique, one of the out-of-school learning environments, on the academic achievement and attitudes of fifth-grade students in science courses. The research was conducted using a mixed-methods design, combining quantitative and qualitative methods. A single experimental group pre-test and post-test method was employed. The study group consisted of 30 fifth-grade students from a middle school in Akçaabat, Trabzon. Data collection tools included an academic achievement test, an attitude scale, a semi-structured interview form, and a worksheet. Content analysis and independent t-test techniques were used to analyze the data. The research findings indicate that out-of-school learning environments positively contribute to the academic achievement of fifth-grade students in science courses. Additionally, out-of-school learning has been found to enhance students' curiosity and motivation toward science courses. Based on these results, recommendations have been developed to directly incorporate out-of-school learning and the aquarium environment into the curriculum by aligning them with learning outcomes.