The impact of EU conditionality on human rights in Turkey
AB koşulluluk ilkesinin Türkiye'deki insan hakları durumuna etkisi
- Tez No: 226524
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YONCA ÖZER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: insan Hakları, AB Kosulluluk ilkesi, Kosulluluk Etkisininetkinligi, insan Hakları durumu, Human Rights, EU conditionality, effectiveness of EU conditionality
 - Yıl: 2008
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Avrupa Birliği Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
 - Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalısmada Türkiye'deki insan Haklarının durumu ve AB'nin Türkiye üzerindekiKosulluluk ilkesi incelenmistir. insan Haklarının durumu yıllara göre incelenmis ve yıllararasında kıyaslamalar yapılmıstır. Kosulluluk ilkesinin Türkiye'deki reformlar veuygulamalardaki etkisi incelenmistir. Reformların uygulanması, Türkiye'deki bazı davalarınincelenmesi ve bunların AİHM uygulamalarıyla olan farklarının belirtilmesi yoluyla elealınmıstır.Türkiye, reformlarını arttırmıs ve hızlandırmıstır. Uygulamada da ilerlemekaydetmistir. ifade özgürlügü, iskence ile mücadele, dernek kurma, gösteri ve toplantıözgürlügü, medya özgürlügü gibi özgürlükler incelenmis ve bu konularda Türkiye'ningelisimi ortaya konmustur. Ancak, halen Türkiye'de uygulamada bazı eksiklikler mevcuttur,bu eksikler de Türkiye'nin iç dinamiklerinden kaynaklanmaktadır.AB'nin Kosulluluk iğlkesi Türkiye'deki reformlarda ve uygulamalarda etkili olmusturve demokratiklesmenin önünü açmıstır. Ancak, son yıllarda bu etkisini kaybetmistir. Buçalısmada, AB Kosulluluk ilkesinin etkisi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, human rights situation in Turkey and the impact of EU conditionality onhuman rights situation in Turkey is analyzed. Human rights situation in Turkey is examinedby looking at the years and some comparisons are made. Then, the impact of EUconditionality on the reforms and implementation is examined. Implementation of reforms isexamined through some examples from the applications of European Court of Human Rightsand examples from Turkish cases.Accordingly, Turkey made reforms and increased their implementations. Freedom ofexpression, fight against torture, freedom of setting associations, freedom of demonstrationsand meetings and freedom of media were improved through the changes and implementationwas also improved through the cases and with references made by the judges to EuropeanConvention on Human Rights. However, implementation is still a problem in Turkey becauseof internal dynamics of Turkey.The EU conditionality is effective and credible on Turkey and in enlargement.Helsinki Summit opened the way of democratization. However, conditionality lost its effect inrecent years. In the study, the effectiveness and credibility of the EU conditionality isanalyzed.