Örgütsel bağlılığın sağlanmasında personel güçlendirme ve psikolojik sözleşmenin etkisine ilişkin bir araştırma
A research on the effect of empowerment and psychological contract on providing organizational commitment
  1. Tez No: 226548
  2. Yazar: ÖZGE DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Psikolojik Sözleşme, Örgütsel Bağlılık, Akademik Personel, Akademik Personelin Örgütsel Bağlılığı, Empowerment, Psychological Contract, Organizational Commitment, Academic Staff, Academic Staffs? Organizational Commitment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Sürekli değişimin yaşandığı ve yeniliklerin ortaya çıktığı rekabet çağında, örgütlerin önceden belirlenen hedeflere ulaşabilmeleri ve başarılı sonuçlar elde edebilmelerinin temel koşulu, çalışanların işleriyle ve örgütle bütünleşmelerinin yani örgütsel bağlılığın sağlanmasıdır. Son zamanlarda iş yaşamında çalışan memnuniyetinin ve bağlılığının sağlanması, örgütlerin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri olmuş ve pek çok araştırmacı tarafından bu soruna ilişkin farklı çözüm yolları üretilmiştir.Bu çalışmanın amacı da, örgütsel bağlılığın sağlanmasında, personel güçlendirme ve psikolojik sözleşmenin ne derecede etkili olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmanın teorik kısmında personel güçlendirme, psikolojik sözleşme ve örgütsel bağlılık kavramları detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, personelin güçlendirilmemesinin ve psikolojik sözleşmenin ihlal edilmesinin örgütlerde ne gibi sonuçlar ortaya çıkaracağı ve bunun örgütsel bağlılığı etkileyip etkilemediği üzerinde durulmuştur.Çalışmanın ampirik kısmında ise, teorik kısımda verilen bilgileri sınamak amacıyla, üniversitelerde görev yapan akademik personeli kapsayan, ankete dayalı bir araştırmaya yer verilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda, akademik personelin örgütsel bağlılığının sağlanmasında personel güçlendirme ve psikolojik sözleşmenin etkileri tespit edilmeye çalışılmış ve sonuçlara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
For organizations, the main condition to get succesfull results and reach to their predetermined targets is to provide the integration of employees with both their works and organization that is organizational commitment in such a competition era where changes and innovations occur permanently. Lately, providing employee satisfaction and commitment in business life has become one of the most important problems that organizations expose and for this different solution methods have been produced by lots of researchers.The aim of this study is to introduce about what extent empowerment and psychological contract effective on providing organizational commitment. In theoretical part of the study, the terms of empowerment, psychological contract and organizational commitment are tried to explain with all details. Furthermore, it is emphasized that what are the results of disempowerment and psychological contract violation and if these effect organizational commitment.In empirical part of this study, there is a survey-based research containing the academic staff in universities to examine the theorical context. According to findings of this research, the effects of both empowerment and psychological contract are estimated on providing of academic staffs? organizational commitment and some evaluations are given about study results.