İlköğretim 4. ve 5. sınıf sosyal bilgiler programının öğretmen ve idareci görüşleri çerçevesinde değerlendirilmesi(Şırnak ili örneği)
The evulation of social studies lesson program at 4th and 5 th lessons based on school teacher's and manager's opinions(The sample of Şırnak province)
  1. Tez No: 226549
  2. Yazar: EDA USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Programı, Yapılandırmacılık, Program Değerlendirme
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ülkemizde ilköğretim çatısında önemli değişikliklerin yapılması hedeflenmektedir. Yeni programlar davranışçı öğrenme yaklaşımından çok, yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına kaydırılmıştır. 2004-2005 öğretim yılında uygulamaya konulan yeni programların dayandığı ilkelerin ve etkinliklerde uygulanmasını öngördüğü öğrenme yaklaşımlarının uygulamadaki etkililiğinin sorgulanması gerekir. Bu programın uygulayıcıları okul yöneticileri ve öğretmenlerdir. Bu programların bilimsel araştırmalar çerçevesinde uygulanması etkinliklerini artıracaktır. Ayrıca, Sosyal Bilgiler dersi programın uygulama aşamasında karşılaşılan sorunları, sınıf öğretmenleri ve idarecilerin kendilerini programla ne kadar ilişkilendirdiklerinin ortaya koyması bakımından önemlidir.Bu araştırmanın temel amacı, öğretmenlerin ve idarecilerin görüşlerine dayanılarak, 2005- 2006 öğretim yılında uygulamaya konulan İlköğretim Okulu 4. ve 5. sınıf Sosyal Bilgiler Ders Programı genel amaçlarının tüm yönleriyle uygulanabilirliği, uygulanmasında karşılaşılan sorunlar, gerçekleşme durumu ve gerçekleşmesi istenen durum açısından değerlendirilmesidir. Ayrıca Sosyal Bilgiler öğretiminde; amaç, muhteva, yöntem, araç- gereç, süre, ölçme ve değerlendirme boyutları açısından mevcut durumları ortaya koymaktır.Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ve altı bölümden oluşan öğretmenlerin sosyal bilgiler dersi programının boyutlarına ilişkin görüşlerinin yer aldığı anket formu ile toplanmıştır. Ölçek 2006- 2007 öğretim yılının ikinci döneminde Şırnak ili ilköğretim okullarının 4. ve 5. sınıflarında görev yapan 186 sınıf öğretmeni, 44 idareci olmak üzere toplam 230 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Araştırma betimsel tarama modellerinden Okul Survey yöntemine dayalı olarak yapılmıştırAraştırmada elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir;Öğretmenlerin ve idarecilerin yeni Sosyal Bilgiler İlköğretim Programı'nın geneline ilişkin olarak, kazanım, içerik, vizyon, öğrenme- öğretme süreci, ölçme- değerlendirme öğelerinin yapılandırmacı yaklaşım ve temel aldığı diğer yaklaşımlara uygun olarak hazırlandığı, ancak programların uygulanması konusunda öğretmenlerin sıkıntı yaşadıkları tespit edilmiştir.Programın vizyonu, öğrenme- öğretme süreçleri ve ölçme değerlendirme kısımlarına ait bulgulara bakıldığında idareci ve öğretmenler arasında anlamlı bir farklılığa rastlanamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kazanımlar, içerik ve programın uygulanma boyutlarına bakıldığında ise bazı maddelerde öğretmen ve idareciler arasında farklılığa rastlandığı görülmüştür. Bunun sebebi olarak da öğretmenlerin program konusunda idarecilere oranla, programın uygulayıcısı oldukları için daha detaylı bilgiye sahip olmaları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
An important improvements are planned at Primary School?s framework in Turkey. These new programmes have constructivist learning approach rather than behaviourist approach. This programme which has started practising at 2004-2005 education year, must be studied based on it?s pricipals and effectiveness. These programmes instructors are teachers and school managers. These programmes should be supported by scientific researches in order to increase effiency. On the other hand, it is important to find out the problems during practical phase of Social Studies lesson by teachers and school managers.The main reason for this research, based on teachers and school managers experience on this new programmes, is the find out that this new framework is applicable from all point of view for Social Studies lesson for 4. and 5. classrooms which started at 2005-2006 year. Another reason is to expose current status at Social Studies lesson for purpose, contents, method, tool-material, time, measurement and evaluation.These datas was collected by a form which was prepared by researcher. That form was asking to teachers about Social Studies lesson?s contect. This research was performed according to Descriptive School Survey Method. This measurement was performed at 186 teachers and 44 school directors who was giving lessons at 4th and 5th classes at 2006-2007 education year at Şırnak City Schools.The consequences of this research could be summerized as below;This new programme is well prepared from all point of view ( advantage, content, process of teaching and learning, measurement and evaluation ) on the other hand teachers having difficulties at practisingAccording to outcome of this research there isn?t big differences between teacher?s measurements and school managers measurements when we compare them with vision of programme, process of teaching and learning and measurement. But there are some differences between advantages , content and practising of program. The reason of this is the teachers have more detailed information on how to practise this program rather than school managers.Key Words : Social Studıes Lesson Program, Constructivism, Evulation Programme.