Misis'te geçiş dönemi adetleri
Traditions of transition periods in Misis
- Tez No: 226547
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE İÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Misis, Doğum, Evlenme, Ölüm, Misis, Birth, Marriage, Death
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bireyin yaşantısında çeşitli dönemler vardır. Doğum, evlenme ve ölümdönemleri, halk kültüründe geçiş dönemleri olarak anılır. Geçiş dönemlerindeinsanlar, çeşitli adet ve inanmalarla kendilerini yeni yaşantılarına hazırlarlar.Araştırmamız bu üç ana bölümü kapsamaktadır. 1. Bölüm, hamilelik, doğum öncesi,doğum anı ve doğum sonrasını kapsayan doğum gelenekleri, hamile kadın ve yenidoğan bebekle ilgili inanmalar, kısırlığı gidermek için uygulanan pratikleri içerir. 2.Bölüm evlilik geleneklerini kapsar. Evlilik adetleri geleneksel ve dini pratikleri içindebarındırır. Bunlardan nişan, kına ve düğün de kendi içlerinde çeşitli pratikleri kapsar.3. Bölüm'de ölüm adetleri incelenmiştir. Bu bölüm ölü ve ailesiyle ilgili inanmaları,yas dönemini, ağıtlar ve mezarlık ziyaretlerini içine alır.Misis'te de doğum, evlenme ve ölüm dönemlerinde çeşitli pratikler uygulanır.Bu pratikler doğum öncesinden başlar. Bu pratiklerle, çocuğun sağlıklı doğması,doğduktan sonra da yaşamını sağlıklı sürdürmesi amaçlanır. Bebek ve anne içindoğumdan sonraki ilk kırk gün çok önemlidir. Anne ve çocuk kırk gün boyunca hiçyalnız kalmazlar. Onları kötü ruhlardan korumak için bir takım pratikler uygulanır.Evlenme döneminde uygulanan pratiklerde, bireye güzel bir yaşam sunmak amaçlanır.Birtakım pratiklerle gelin ve damadın kötülüklerden korunması sağlanır. Bunun yanısıra ?kına töreni, nişan, çeyiz getirmede? de uygulanan çeşitli pratikler vardır. Ölümdöneminde uygulanan pratiklerde amaç, ölenin öteki dünyaya geçişinikolaylaştırmaktır. Ölü insan diğer tarafa geçerken huzurlu olmalıdır. Bunun yanı sıraölünün ailesi için de uygulanan çeşitli pratikler vardır. Yeni bir ölümün olmaması,ölenin geride kalanları rahatsız etmemesi için de büyüsel pratikler uygulanır.Misis yöresinde geçiş dönemi adetlerinde, İslami uygulamalarla, gelenekselbüyüsel uygulamaların birbiriyle karışmış durumda olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
There are some periods at every life; like birth, marriage and death that are called astransition periods. People prepares theirselves to that transition periods by customsand beliefs. Our search contains this three main part. First part contains birth traditionsincludes pregnancy, the time before birth, during birth, after birth, the beliefs aboutpregnant woman and new born baby, the practices to prevent the barrenness. Secondpart contains traditions of marrige. Marrige traditions include religious and traditionalpractices. Engagement, henna ceremony and wedding, which of them, contain spesificpractices in their own.The last part contains death traditions. It includes, beliefs ofdead person and his family, mourning, elegies and cemetery visits.And also in Misis some practices are applied at birth, marriage and deathperiods. These practices begin before birth period, with this practices, it is aimed toprepare the child into birth and after birth, into life. First forty day after birth is veryimportant for the baby and mother. During this forty day, mother and her baby arenever be alone. And some practices are applied for protect them from the bad spirits.The practices at marriage period, aim to provide a beautiful life. The practices aim topreserve the groom and bride from the badnesses. And also some special parctices areapplied in ?henna ceremony,enqaqement and trousseau coming?. The practices atdeath period aim to ease the transition dead person into other world. Dead person hasto be comfortable while he is going to the other side. And there has also somepractices for he dead person?s family. Sacred practices are applied to prevent a newdeath and to prevent dead person to make alives uncomfortable.In this period the Islamıc practices and traditional sacred practices, combinewith each other.At the end of this search it is understood that, Misis folk culture is inspiredfrom Middle Asia and Anatolian culture and beliefs.In our search we collected our verbal tradition products and registered them.We know that this regitered folklore products carry our past away to our future andmake a bridge between the past, the present and the future.