Geçiş ekonomileri Merkezi ve Doğu Avrupa ülkeleri analizi (1989-2006): Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan ve Bulgaristan örnekleri
Transition economies, Central and Eastern European countries analysis (1989-2006): Czech Republic, Poland, Hungary And Bulgaria examples
- Tez No: 226714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Geçiş Ekonomileri, Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Bulgaristan, Transition Economies, Central and Eastern European Countries, Czech Republic, Poland, Hungary, Bulgaria
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
1990lõ yõllarõn başõnda dünyada siyasal ve ekonomik anlamda büyük çalkantõlar yaşanmõş, II. Dünya Savaşõndan sonra sosyalist ekonomik sistemi benimseyen Merkezi ve Doğu Avrupa ülkeleri ile SSCBnin dağõlmasõ sonucu bağõmsõzlõğõnõ kazanan ülkelerde başlayan siyasi değişim beraberinde ekonomik yapõnõn değişimini de getirmiş ve bu süreç literatüre Geçiş Ekonomisi kavramõnõ eklemiştir. Geçiş Ekonomisi kavramõ en geniş anlamõ ile; planlõ ekonomik yapõyõ tasfiye ederek, serbest piyasa ekonomisine doğru dönüşüm sürecine giren ekonomileri tanõmlamaktadõr. Dünyada küreselleşmenin ortaya çõkmasõyla eşanlõ ve bağlantõlõ olarak başlayan geçiş sürecinde bu ülkeler, bir yandan geri kalmõşlõktan kurtulmaya, bir yandan da ekonomik yapõlarõnõ tamamen değiştirerek piyasa ekonomisine dönüştürmeye çalõşmaktadõrlar. Geçiş ülkeleri, her ne kadar farklõ koşullar ve yapõlarda olsalar da temelde ortak sorunlara sahiptirler; hantallaşmõş kamu sektörü, az gelişmiş altyapõ ve katõ kamu yönetimi en önemli ortak sorunlarõ teşkil etmektedir. Geçiş süreci, uluslararasõ ekonomi ile entegrasyon için politik, ekonomik, hukuksal ve sosyal alanda birçok reform yapõlmasõnõ, kurumsal ve yapõsal değişimler gerçekleştirilmesini gerektiren uzun bir süreçtir. Bu süreç içerisinde geçiş ekonomileri olarak tasnif edilen ülkeler, öncelikle devletin ekonomik faaliyetlerdeki etkinliğini azaltmaya ve ekonomik dönüşüme yönelik fiyatlar, ticaret ve piyasaya giriş çõkõşlarõn serbestleştirilmesi, makroekonomik istikrarõn sağlanmasõ, özelleştirme, sõkõ bütçe politikalarõ ve piyasa ekonomisi için gerekli hukuki altyapõnõn oluşturulmasõna yönelik çeşitli reformlar uygulamõşlardõr. Reformlar, şok tedavi ve yavaş reformlar olmak üzere temelde iki şekilde uygulanmõştõr. Uygulanan reform programlarõ, etkin mali politika uygulamalarõnõ, mali disiplin sağlanmasõnõ, vergi politikalarõnõ, sağlõklõ borç yönetimi ve bütçe politikalarõnõ, özelleştirme ve sosyal güvenlik reformlarõnõ içermektedir. Piyasa ekonomisine geçiş sürecinde, reform uygulamalarõ tüm geçiş ülkelerinde aynõ sonucu doğurmamõştõr ve geçiş ülkelerinin kaydettikleri performans, tüm ülkeler için aynõ hõz ve doğrultuda seyretmemiştir. Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin geçiş uygulamalarõ sonucu Bağõmsõz Devletler Topluluğu Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinden daha başarõlõ olduklarõ görülmüştür. Çalõşmanõn sonunda Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinden Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan ve Bulgaristan, geçiş süreci açõsõndan değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonyanõn sõrasõyla en başarõlõ geçiş ekonomileri olduğu, Bulgaristanõn ise büyüme hõzõ ve yatõrõm ortamõ açõsõndan ilerlemeye açõk olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the beginning of the 1990s, there have been great uproars in political and economic context in the world. The political transformation that was started in the Central and Eastern European countries which embraced socialist economic system after World War II and the countries that gained independence following the dissolution of the USSR also changed the economic structure, and this process added the Transition Economy concept to the terminology. These countries which are in the transition process that was started concurrently and in connection with the emergence of the globalization in the world not only try to recover from the economic backwardness but also try to transform their economic structures into a market economy by changing their economic structures completely. Transition countries have basically common problems although they are in different conditions and structures, and inert public sector, underdeveloped infrastructure and strict public management constitute the most significant common problems. During this period, the countries which were classified as the transition economies primarily applied prices that are intended to reduce the effectiveness of the economic activities of the state and for the economic transformation; and also carried out various reforms to liberalize the inflows and outflows within the trade and the market, to enable the macroeconomic consistency, to give way to privatization and to form the legal base that are necessary for strict budget policies and the market economy. The reform programs that have been carried out consist of effective financial policy practices, ensuring the financial discipline, tax policies, healthy loan management and budget policies, privatization and social security reforms. During the transition to the market economy, reform practices have not led to the same results in all the transition countries and the performance of the transition countries have not continued with the same pace and in the same direction for all the countries. As a result of the transition practices of the Central and East European countries, it is seen that these countries have been more successful than the Commonwealth of Independent States and the Turkic Republics. At the end of the study, Czech Republic, Poland, Hungry and Bulgaria have been evaluated in terms of the transition period among the Central and East European Countries. As a consequence of the assessment, it has been determined that Hungry, Czech Republic and Poland have been the most successful transition economies respectively whereas Bulgaria has been open to development in terms of growth rate and investment environment.