Döviz piyasası ve kur riskinden korunma yöntemleri: Türev enstrümanlar ve Türkiye'de kullanılabilirliği
Foreing exchange market and the methods of hedging of the rate of exchange risks: Derivative instruments and the use ability in Turkey
  1. Tez No: 226715
  2. Yazar: NAZAN FISTIKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYHAN TAŞ, YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türev Piyasalar, Döviz, Döviz kuru sistemleri, Forward, Future, Swap, Opsiyon, VOBAŞ, Derivatives markets, Foreign Exchange, The systems of rate of foreign Exchange, Forward, Futures, Swap, Options, VOBAŞ
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Döviz kelimesi en dar anlamıyla yabancı ülke parası olarak kullanılmaktadır. Özellikle uluslararası ticari işlemlerde ayrı bir öneme sahip olan döviz, günümüzde iç piyasalarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, ülkelerin döviz kurlarını belirlemede kullandıkları sistemlerin birbirinden farklı olması, özellikle serbest döviz kuru sisteminin uygulandığı ülkelerde döviz kurunun tahminini zorlaştırmaktadır. Bu da dövizle yapılan ticari işlemlerin riskli bir hal almasına neden olmaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren ve dövizle işlem yapan firmalar için de aynı risk söz konusudur. Ancak bu risk, azaltılması imkansız bir risk değildir. Döviz kurlarındaki değişikliklerin sebep olduğu bu tür riskleri ortadan kaldırmak, gelecekteki döviz kurlarını ve buna bağlı olarak da ortaya çıkabilecek riskleri tahmin etmeye bağlıdır. Bu noktada döviz kuru riski yönetim teknikleri firmalar açısından büyük önem arz etmektedir. Döviz kuru riskinin minimizasyonu sağlayan türev araçlar; forward, futures, swap ve opsiyon işlemleri araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Türev işemler, piyasa katılımcılarına riski devretmeleri için imkan sağlamaktadır. Vadeli piyasa ortamını kullananlar piyasada bulunan spekülatörlere riski devrederler. Çalışmada, türev enstrümanlarla riskin eliminizasyonu ve Türkiye'de uygulanabilirliği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The word of foreign Exchange is being used as the Money of foreign country as norrowest meaning. Especially, the foreign exchange that has a different importance in international commercial business uses widespread in international markets nowadays. However, the systems determine the rate of Exchange within countries especially make difficulties on estimate of rate of Exchange in use of free rate of foreign currency country. So that brings the risks on trade with foreign exchange. The same risks are in question with the firms that trade with foreign Exchange in our country. But this risk is not imposible to eliminate. To abolish of these risks that cause the change of foreign Exchange belongs to estimate risk of the future rate of Exchange techniques are important. The derivatives that minimize the rate of Exchange risks; forward, futures, swap and options are the subject of the investigation. Derivative operations give on opportunity to participant to transfer of risk.