Yönetsel bir sorun olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrencilerin sınıf ve psikolojik danışma ve rehberlik öğretmenleri tarafından tanınma yeterliliklerinin incelenmesi
An assesment of general education teachers and school counsellors proficiency in recognizing students with attention deficit hyperactivity disorder as an administrative problem at primary schools
- Tez No: 226719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SEMİH SUMMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: AD/HD, school counselor, primary school teacher
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu arastırma temelde, ilköğretim düzeyinde, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrencilerin, sınıf ve psikolojik danısma ve rehberlik öğretmenleri tarafından tanınma yeterliliklerinin belirlenmesi sorununa yöneliktir. ?lköğretim düzeyinde, DE/HB olan öğrencilerin normal eğitime dahil edilmeleri konusuna yönetsel bir sorun olarak dikkat çekmeyi, ileride tasarlanacak hizmet içi eğitim programlarına veri sağlamayı ve bu konuda genel bir farkındalık olusturmayı hedeflemektedir. Veriler 2006?2007 öğretim yılında Gaziantep ?li Sehitkâmil ve Sahinbey ilçelerinde, evreni temsil oranı dikkate alınarak oranlı küme örnekleme yöntemi ile seçilen 26 ilköğretim okulunda görev yapan 454 sınıf ve 15 Psikolojik Danısma ve Rehberlik öğretmeninden elde edilmistir. Arastırma, bir proje bütünü içinde yürütülen çalısmaların bir parçası olmaktan öte, alanyazında DE/HB ile ilgili arastırmaların, incelenen evrende, öncüsü olması ve sınıf ve PDR öğretmenlerinin DE/HB'ye yönelik bilgi ve tutumlarının algılanması bakımlarından önemlidir. Arastırma için özel olarak bir ölçek gelistirilmistir. Deneklerce verilen yanıtlar SPSS 10,0 paket programında çözümlenmistir. Verilerin çözümünde ortalama, yüzdelik dağılım, bağımsız örneklem t-testi teknikleri kullanılmıstır. Arastırma bulgularına göre sınıf ve PDR öğretmenlerinin DE/HB olan öğrencileri tanıma yeterlilik düzeyleri oldukça düsük (sırasıyla 17 üzerinden, 8,8 ve 9,40) bulunmustur ve ortalamalar arasında anlamlı bir fark olmadığı gözlenmistir. Ayrıca deneklerin beyan ve algılarına dayanarak, normal eğitime devam eden ve ?DE/HB olduğu düsünülen? öğrencilerinin arastırma evrenindeki dağılımı %1,4 olarak belirlenmistir. Elde edilen bulgular ısığında, DE/HB'nin öncelikle yönetsel bir sorun olarak ele alınması ve ilköğretim sınıf ve PDR öğretmenlerinin DE/HB konusunda ciddi bir eğitimden geçirilmeleri önerilmistir. Anahtar kelimeler; Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu (DE/HB), Psikolojik Danısma ve Rehberlik, Sınıf öğretmeni
Özet (Çeviri)
The study aimed at assessing general education teachers? and school counselors? level of proficiency in identifying students with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder, as an administrative problem at primary school level. It also sought to provide some preliminary data which would be used as the foundation of in-service training programs to be designed on AD/HD. The data were obtained from the proportionately selected research population in Sehitkamil and Sahinbey districts of Greater Gaziantep province. 454 primary school teachers and 15 psychological counselors in 26 primary schools joined the study as subjects in 2006- 2007 academic year. It is hoped that the study would contribute to the literature by creating a general awareness on AD/HD as an administrative problem. The study is important in that it is the first study conducted within the current population on AD/HD; beyond being a complementary part of an ongoing project. A special scale was developed for the study. Reliability and validity of the scale was assured with a reliability coefficient of 0, 61 (by Kuder Richardson 20) and Content Validity Rate of 0, 83. The responses given by the subjects were analyzed by using SPSS 10.0. Mean, independent samples t-test, and frequency were the major tools in statistical analyses. The findings indicate that the primary teachers? and school counselors? level of knowledge about students with ADHD, appears to be insufficient (8, 8 and 9, 40 respectively, over 17) and no statistically significant difference was observed between the mean scores of the groups. In the light of the findings, it is suggested that general education teachers and school counselors should be offered a comprehensive in-service training on ADHD.