İlköğretim okulu müdürlerinin iletişim becerileri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the burnout levels and communication skills of the primary school principals
  1. Tez No: 226718
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, iletisim Becerileri, Tükenmislik, Primary School Principal, Communication Skills, Burnout
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu arastırma, 2006-2007 egitim ögretim yılı içerisinde, Gaziantep merkez ilçelerinde yer alan ilkögretim okulu müdürlerinin iletisim becerileri ile tükenmislik düzeyleri arsındaki iliskiyi belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırma örneklemini Gaziantep ili Sahinbey ve Sehitkamil merkez ilçelerindeki 20 resmi ilkögretim okulundaki okul müdürleri ile 850 ögretmen olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemi merkez ilçelerdeki 204 ilkögretim okulundan evrenin % 10 unu olusturan 20 ilkögretim okulu yansız örneklem yoluyla seçilmistir. Arastırma, iletisim becerileri anketi ile Maslach tükenmislik ölçegi kullanılarak yapılmıstır. Tükenmislik ölçegi duyarsızlasma, kisisel basarı ve duygusal tükenme olmak üzere üç alt boyuttan olusmaktadır. Arastırmanın bulgularına dayanarak, arastırmada bulunan alt problemlere cevap olarak su sonuçlar elde edilmistir: ilkögretim okul müdürlerinin iletisim becerileri kendi algılarına ögretmen algılarına göre farklılık gösterdigi sonucuna ulasılmıstır. ilkögretim okulu müdürleri kendi iletisim becerilerini daha yüksek olarak degerlendirmektedirler. Müdürlerin kendi iletisim becerilerini degerlendirmeleri ile yas, kıdem, bitirilen okul özellikleri ve okulun bulundugu sosyoekonomik çevre degiskenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Ögretmenlerin kıdem, yas, bitirilen okul özellikleri ve okulun bulundugu sosyoekonomik çevre degiskenleri ile müdürlerin iletisim becerilerini algılamaları arasında anlamlı bir fark oldugu sonucuna varılmıstır. Müdürlerin tükenmislik alt boyutlarına bakıldıgında onların yüksek derecede kisisel basarısızlık hissettikleri görülmektedir. Ayrıca duyarsızlasma ve duygusal tükenme alt boyutları orta düzeydedir. Tükenmislik alt boyutlarından duyarsızlasma ve düsük kisisel basarı hissi ile müdürlerin iletisim becerileri arasında iliski oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the relationship between burnout levels and the communication skills of the primary school principals in central districts in Gaziantep in 2006-2007 educational term. The sample of the study consisted of 20 primary school principals and 850 teachers in Sehitkamil and Sahinbey districts in Gaziantep. The sample of the study was chosen from the 20 primary schools which formed the 10 per cent of the population of 204 schools in two central disticts by random sampling technique. The study was conducted by using Maslach Burnout Inventory and Communication Skills Questionnaire. Burnout scale consists of three sub dimensions: depersonalisation, emotional exhaustion and personal accomplishment. On the basis of statistical analysis of data, there was statistically significant difference between the primary school principals? own evaluation of their communication skills and the evaluation of teachers. The primary school principals regard their own communication skills in higher level. There is no significant difference between the principals? assessment of their own communication skills and their age, experience in job, school graduated and socioeconomic environment of schools. There is statistically significant difference between teachers? ages, experience in job, the school graduated and socioeconomic environment of schools and their assesment about the communication skills of the primary school principals. The results of the analysis showed that the principals had burnout dimension of emotional exhaustion and lack of personal accomplishment. The level of depersonalisation was nearly in the middle. It was observed that there was relationship between the two subdimensions of burnout, lack of personal accomplishment and depersonalisation, and communication skills of the primary school principals.