İlköğretim fen ve teknoloji dersinde analoji kullanımının başarı ve tutum üzerindeki etkisi
The effect of using analogy - in primary school science and technology lesson- on success and attitude
- Tez No: 226722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM GÖKDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Analoji, Fen ve Teknoloji, Ögretim Yöntemi, Kavram Ögretimi, Analogy, Science and Technology, Teaching Method, Concept Teaching
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Egitim bilimlerinde gün geçtikçe yeni atılımlar ve farklı uygulamalar ortaya çıkmaktadır. Yapılan tüm çalısmalar insanlıgın gelismesinde basat rol oynayan egitimi bir adım daha ileriye götürmek içindir. Fen bilimleri sahası kapsamı oldukça genis olup aynı zamanda ögrencilerin anlamakta ve ifade etmekte zorlandıkları konuları kapsamaktadır. Bu açıdan derslerin zengin egitim-ögretim materyalleri ile islenmesi elzemdir. Analoji teknigi ögrencilerin ön bilgilerinden hareket ederek yeni ögrenilen kavramları bilinen kavramlar üzerine oturtan bir tekniktir. Bu açıdan Fen konularının ögretiminde basarı ile uygulanabilen bir tekniktir. Bu çalısmada, analoji tekniginin, ögrencilerin Fen ve Teknoloji dersindeki akademik basarısına, anlatım becerilerine, ögrencilerin derse karsı tutumlarına ve kalıcılık düzeylerine etkisi arastırılmaktadır. Van ili merkez ilkögretim okullarından Ahmet Yesevi MKB lkögretim Okulunda 5. sınıf ögrencileri üzerinde yapılan çalısmanın deney deseni, Ön Test-Son Test Kontrol Gruplu Model olup; arastırma, 28 ögrenci deney, 28 ögrenci kontrol grubu olmak üzere toplam 56 ögrenci üzerinde uygulanmıstır. Kontrol grubunda dersler ögretmen kılavuz kitabı takip edilerek yürütülürken deney grubunda buna ek olarak analoji teknigi uygulanmıstır. Arastırmada analojinin ders basarısına ve hatırlama düzeylerine etkisini ölçmek amacıyla basarı testi, ögrencilerin Fen ve Teknoloji dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla tutum ölçegi ve son olarak anlatım becerilerine etkisini ölçmek anacıyla da esse tipi (yazılı) sınav olmak üzere üç farklı veri toplama aracı kullanılmıstır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 10.0 paket programı kullanılmıstır. Grupların normal dagılım göstermemesi sebebiyle analizlerde, iliskili veriler için Wilcoxon saretli Sıralar testinden, grupların puanlarının karsılastırılmasında ise Mann-Whitney U testinden faydalanılmıstır. Sonuçlar, analoji ile islenen derslerin, sadece ögretmen kılavuzu kullanılan derslere göre basarıda, anlatım becerilerinde ve derse karsı tutumda anlamlı bir farklılık olusturmadıgı ancak kalıcılıkta oldukça etkili oldugunu göstermektedir. Cinsiyet degiskeni esas alındıgında basarı testinde deney ve kontrol gruplarında anlamlı bir farklılık yokken, esse tipi sınavdan elde edilen verilerde deney grubu ögrencilerinin anlatım becerilerinde kız ögrencilerin lehine anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
New developments and different applications come out in educational sciences day by day. All researches aim to pass education which plays a major role in the development o humanity one step forward. With its large scope of coverage, Science also includes topics that students find difficult to comprehend and apply. That?s why, it is a must that lessons should be supported by a wide variety of teaching materials. Analogy is a technique which takes students? already-existing knowledge as a base and integrates the newly-learnt concepts with those of pre-learnt ones. In this respect, it is used successfully in the teaching of science subjects. In this study, what is searched is the effect of the analogy technique on students? academic success, skills for explanation, attitude towards the lesson and their level of retrieval in science and technology. This study was carried out on the fifth grade students of Ahmet Yesevi MKB primary school, one of the central schools in Van. The experimental design was pretest, post-test control group model, and a total of 56 students were involved, 28 of them formed the experimental group and the other 28 students were the control group. Lessons of the control group were covered by using techer?s quite book, while the experimental group was provided with the analogy technique additionally. In the research, three different data collection means were used: success test to measure the effect of analogy on students? success and their level of remembering, attitude scale to define their attitudes toward science and technology, and lastly esse type exam to evaluate the effect of analogy on students? skills of explanation and application. SPSS 10.0 was used in processing the data. As the groups were not in normal dispersion, in analyses Wilcoxon Signed Rank Test was benefited for related data and Mann-Whitney U Test was used to compare and contrast the groups? points. Results show that compared with teacher book-driven lessons, analogy-integrated lessons do not create much difference regarding students? success, skills for explanation and attitudes, but are very effective in keeping and remembering the knowledge. Gender variation taken into account, while there was not much meaningful difference between experimental and control groups in terms of success tests, data derived from esse type exam reveal that among the experimental group students, a meaningful difference in explanatory skills took place in favor of girl students.