Düş olgusunun resim eğitiminde kullanılmasının yaratıcılığın geliştirilmesindeki önemi (9-12 yaş)
The important of use of imaginary phenomenon in art education in developing creativity (9-12 age)
- Tez No: 226728
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, düs, çocuk resimleri, yaratıcılık kuramları, 9?12 yas çocuk psikolojisi, Creativity, imaginary, children?s pictures, creativity theories, psychology of children aged 9?12
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısmada, (9?12 yas) çocukların resim eğitimi yoluyla, düs dünyasıyla bulusturulması, bu dünyayı genisletecek yaratıcı yöntemlerin denenmesi ve sanat eğitiminde düs olgusunun oyun ve masal yoluyla gelistirilmesinin önemi incelenmistir. Çocukların resimsel gelisim evrelerine bağlı olarak (9?12 yas) evresinin özellikleri belirtilmistir. Ayrıca düs olgusunun psikolojik ve kuramsal açılımına bağlı olarak sanat eğitiminde kullanılmasının yaratıcılığa katkısı ile ilgili deneysel uygulamalar yapılmıs, uygulama sonuçlarında tezin savları paralelinde verilere ulasılmıstır. Düssel öğelerde, masal ve oyunlardan yararlanan bir deneme planı hazırlanıp bu programa bağlı olarak deneme ve kontrol gruplarına yönelik (düs olgusuna dayalı) karsılastırmalı resim çalısmaları gerçeklestirilmistir. Tamamlanan resimler kodlanarak uzman görüsüne sunulup verilerin değerlendirmeye uygun yeterlilikte olup olmadığına iliskin bilgi istenmistir. Olumlu uzman görüsünün ardından düs gücünü uyaracak dört ayrı alanın (tematik, çizgi animasyon, masal, müzik) resimleri karsılastırmalı olarak incelenip yoruma ulasılmıstır. Yorumlardan tez çalısmasının sonucuna ulasılmıstır. Ulasılan sonucun en belirgin özelliği düsün yaratıcılığın uyarılmasında belirgin bir rolünün olmasıdır. Tez çalısması giderek duygu ve düslerin yoksullastığı eğitim ortamımızda yeniden ciddi biçimde tartısılıp ele alınmasının zorunluluğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
?n this study, it is investigated the important of the children?s (9?12 age) meeting with dream world throungh education, the experiment of creativity methods that will expand this world an the developing of imaginary phenomenon in art education through game and tale. It is shown features of 9?12 age stage based on art developing stages of children. In addition, experimental parctices about the contribution of art education to creativity, based on view of imaginary phenomenon?s psychological and theoretical, are made and in consequence of these practices, datas are reached with the parallel of thesis?s allegation. In imaginary elements, comparative art of drawing (baset on imaginary phenomenon) by preparing an experiment plan which benefits from tale and games and being dependent on this programme are realized towards experiment an groups. The completed pictures are presented to the view of expert by coding and information is wanted about which datas are enough adeguacy to evaulate. After positive view of expert, four distinc fields pictures (themetic, tale, music, animation) which will stimulate imaginary power, are studied an interpreted comparatively. The final of thesis study is reached from interpratations the most clear characteristic of final is a evident role in stimulation of imaginary creativity. Thesis study stresses that ıt should be argued and considered again seriosly in our education environment in which senses and dreams are impoverished gradually. The