Din ve hoşgörü: İmkan ve sınırlılıklar -İslam Dini örneği-
Religion and tolerance: Possibility and limits -the case of İslam-
  1. Tez No: 226735
  2. Yazar: HAKAN HEMŞİNLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Tarih, Religion, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din Felsefesi, Hosgörü, Kur'an, Peygamber
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
nsan toplumla birlikte yasayan bir varlıktır. Toplum ise, tek tip bireylerden degil, farklı din, dil, ırk, cins vb. unsurlardan olusmaktadır. nsanın toplum içindeki bu farklılıklarla birlikte barıs, huzur ve güven içerisinde yasayabilmesi için hosgörülü, çogulcu ve diyalog içinde olmasına ihtiyacı vardır. Bu hosgörülü ve çogulcu ortamın sürdürülmesinde dinlerin önemli bir etkisi bulunmaktadır. Zira toplumdaki insanların hemen hepsi farklı da olsa bir dini inanca mensupturlar. Dolayısıyla, belirli bir dine inanan insanlar, bireyler ve toplumlar arası münasebetlerini kendi dini ilkelerini göz önünde bulundurarak yürütürler. Türkiye'nin Müslüman kimligi ile Avrupa Birligi'ne girme sürecinde bu farklılıklar iyice tartısılmaya baslanmıstır. slam, Müslüman bir kisinin kendinden dini, etnik, kültürel vb. bakımdan farklı olan insanlarla barıs içinde nasıl birlikte yasayacagını ortaya koymustur. Kur'an bu konuda çok net bir prensip getirmis ve ?Dinde zorlama yoktur? ilkesiyle din, inanç ve diger konularda zorlama ve baskının yasak oldugunu bildirmistir. Kur'an'a göre bir Müslüman, farklı din, dil, ırk, mezhep vb. unsurlarla aynı toplumda barıs içinde beraber yasayabilmelidir. Hz. Peygamber, bunun en güzel örnegini ?Medine Vesikası'nda sunmustur. Hz. Peygamberi örnek alan Müslüman devlet yöneticileri de aynı hosgörülü ortamı günümüze kadar sürdürmüslerdir.
Özet (Çeviri)
Human is a existence that living by community. The community is come into existence which just not individuals but variant religion, language, race, sex etc. For live human in community, in that variations with in peace, quiet and trust it need to tolerance and dialog. That tolerance and safely atmosphere is constrictions by religions. Religions to that considerably constructions community peace and safe. Even so all human in commuity have owned a religious belief. Thus, human own certain Belief needs regarding inter-community interest to have humans own Belief. n process Turkey of with idendity muslims to European community that variations have started completely discussion Religion of Islam its for members had ordered together different religions members. Holy Quran in this subject its to members certain rule had brought. t is said that the Quran: ?not in Belief compulsion?. And its rejects to its own members is forced other religions members. According to haly Quran muslims able lives other religions members and different Culture members. Prophet Mohammad, in this model had presented in ?certificate of Madina?. n this respects, following Prophet Mohammad, thats owned in countrys the same as have continued tolerant atmosphere.