Redefining the concept of public interest within the context of democracy: It's relevance to locality
Kamu yararı kavramını demokrasi bağlamında yeniden tanımlamak: Yerellik ilişkisi
  1. Tez No: 62846
  2. Yazar: BETÜL DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY, PROF. DR. LEVENT KÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Political Tolerance, Democratic Legitimacy, Politics of Influence, Public Sphere, Publicity, Locality. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz KAMU YARARI KAVRAMININ DEMOKRASİ BA?LAMINDA YENİDEN TANIMLAMAK: YERELLİK İLİŞKİSİ Duman, Betül Yüksek Lisans, Yerel Yönetimler Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şinasi Aksoy Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Köker Eylül 1997, 118 sayfa Bu çalışmanın amacı günümüz koşullarım kucaklayan yeni bir kamu yaran kavramım demokrasi bağlamında yeniden tanımlamaktır. Liberal demokrasi iki başat kuramın varsayımları temelinde yükselmekte ve kamu yaran kavramı da ulus-devlet bünyesinde homojen vatandaş -birey kabulü çevresinde ve siyasal topluluğa aidiyat temelinde ortaya konmuş belli haklar dizgesi olarak ifade edilmektedir. Bugünün toplumu ise bu varsayımların aksine heterojen ve çok merkezli bir yapıya sahiptir. Bu yeni süreçte küreselleşme -yerelleşme diyalektik süreçleri bir yanıyla ulus devletin bir siyasal birim olarak meşruluğunu sorgularken diğer yandan etniklik, din ve toplumsal cinsiyet temellerinde yeni siyasal çatışmalar üretmektedir. Tanınma savaşı diyebileceğimiz bu süreçte liberal demokrasilerin farklılıklara kapalılığı temel eleştri noktası olmaktadır. Öte yandan ise refah devleti uygulamalan ve daha önce kamuyaran ahlaki prensibi adı altında tanımlanan sosyal-ekonomik haklar tasfiye edilmeye çalışılmakta ve yönetilemezlik krizi bağlanımda demokrasi piyasa süreçleri ile gerçekleşebilecek bir siyasal metod olarak ortaya konmaktadır. Bu tezde kamu yararının gerçekleşmesi açısından yabancılaşma,baskılanma gibi negatif sonuçlar üreten refah devleti uygulamaları yönetilemezlik krizi tezine karşı meşruluk krizi bağlamında tartışılmakta ve liberal demokrasilerin farklılıklara kapalı olması niteliği de meşruluk krizini derinleştiren bir olgu olarak ele alınmaktadır. Bu anlamda kamu yaran kavramı demokratik meşruiyet kuramsal çerçevesinde yeniden tanımlanmaya çalışılmaktadır. Yeniden tanımlama çabası yeni bir demokrasi anlayışına ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle bu tezde demokrasi bir yönden meşrulaştırılması gereken bir iktidar ilişkisi, bir başka yönden ise kurumsal bir düzenleme olarak ele alınmış ve bu çerçevede kamu yararının gerçekleştirilmesine ve farklılıkların tanınmasına imkan verecek yeni bir kurumsal düzenlemeye gidilmiştir. Temel Kavramlar: Siyasal hoşgörü, demokratik meşruiyet, eşit etki, kamusal alan, aleniyet, yerellik. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REDEFINING THE CONCEPT OF PUBLIC INTEREST WITHIN THE CONTEXT OF DEMOCRACY: ITS RELEVANCE TO LOCALITY Duman, Betül M. S., Local Governments Supervisor: Prof. Dr. Şinasi Aksoy Co- Supervisor: Prof. Dr. Levent Köker September 1997, 119 Pages The goal of this thesis is to develop a new concept of the public interest adequate to contemporary conditions within the context of democracy. In liberal democracies the concept of the public interest is defined on the foundation of homogeneous citizen-individual and the interests that are declared as a part of being the same political community are institutionalized as rights in the nation-state. However, today's world is different in terms of its heterogeneity and plurality. Globalization-localization dialectic processes on the one hand question the legitimacy of the nation-sate as a political unity, on the other produce new political conflict, struggle for recognition, on the basis of ethnicity, religion and gender. As a result the difference-blindness of liberal democracies encounters to a powerful mchallenge. On the other side the welfare state institutions and the social and economical rights that are previously institutionalized are tried to be eliminated. In this study the welfare state applications that produce unintended consequences in terms of realization of the concept of public interest has discussed within the context of legitimacy crisis. Moreover the difference-blindness of liberal democracies is held as a phenomena that deepen the legitimacy crisis. In this manner the concept of the public interest has redefined within the theoretical framework of democratic legitimacy. This redefining attempt combines two different understanding of democracy; democracy is a power relation which must be legitimized and democracy is a process which needs institutional arrangements therefore we concentrate on appropriate institutional rearrangement that recognize all forms of difference.