ABD kamuoyunda Kore Harbi (1950-1953)
American public opinion on the Korean war (1950-1953)
  1. Tez No: 226769
  2. Yazar: MEHMET KÜRŞAD ORDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ AYTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Kore Harbi, Kamuoyu Fikri, NATO, USA, Korean War, Public Opinion, NATO
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Uzun yıllar boyunca Kore harbi, Amerikalı tarihçiler ve kamuoyu tarafından çok fazla ilgi görmeyerek ?unutulan savaş? olarak adlandırılmıştır.Kore'nin bölünmesi, aslında Yalta konferansında Başkan Roosevelt'in Sovyetlere pasifikte savaşa girmesi için verdiği bir bedeldi. Sovyetlerin Doğu Avrupa'da yayılmacı politikaları ABD liderlerini harekete geçirdi. Başkan Truman, Sovyet yayılmacılığını engellenmenin yolunu ararken, Japonya'ya atom bombasını bırakmak kolay bir cevap gibi görünüyordu.ABD-Sovyet ilişkilerinin gerginleştiği, Doğu ?Batı bloğunun netleştiği bir dönemde Kuzey Kore, Çin ve Sovyetler Birliğinin desteğiyle 25 Haziran 1950 tarihinde taarruzlarına başladı. Krize yol açan bu durum, nükleer silahların tehlikesine rağmen Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin amaçları doğrultusunda her hangi bir yere saldırmakta tereddüt etmeyeceklerini ABD'nin daha iyi anlamasını sağladı.Bu yaşanan gelişmeler karşısında tedbir almanın komünizme karşı Batının test edilişi olarak gören ABD ve müttefikleri savaşa müdahil oldu. BM, Kuzey Kore'nin saldırılarından Sovyetler Birliğini sorumlu tuttu. Güney Kore'nin savunulması için askeri müdahalede bulunan BM ordusu; ilk aşamayı tamamladıktan sonra Kore'nin tek bir çatı altında birleştirilmesi maksadıyla, 38. paraleli geçtikten sonra Yalu nehrine varıldığında Çin'in savaşa müdahil olarak başlattığı ?Kasım Taarruzları? ile karsılaştı. Taraflar savaşta, kesin bir sonuca ulaşmadan ateşkes anlaşması ve askerden arındırılmış bölge ile savaş başladığı yerde sonuçlandı. Sonuç olarak, savaş ABD'nin savunma stratejilerini gözden geçirmesine ve ABD halkının Sovyet algılamasında derinden değişimler meydana getirmesine neden oldu.Türkiye, savaşa BM komutasına bir Tugay kuvveti göndererek katıldı. Kore Harbi, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra yurt dışında katıldığı ilk savaştı. Ayrıca Kore savaşı Türkiye'nin dünya barışına katkıda bulunmasının yanında, NATO'ya girebilmesi için sağlam bir zemin oluşturmasını sağladı.Türkiye, Sovyet baskılarına etkili bir şekilde karşı koyabilmek maksadıyla batı ile sıkı bir işbirliği içine girdi. Savaş, Türkiye'nin Sovyetlerin sınırları çevresindeki en güçlü antikomünist ülkelerden biri olduğunu ve doğuda Sovyet tehdidine etkili bir biçimde karşı koyabilecek tek ülke olduğunu gösterdi. Türk halkının büyük bir çoğunluğu Sovyetlere karşı ve batı ile işbirliği içinde olunmasını sağlayacak politikaları benimsedi. Kore'ye Türk askerinin gönderilmesi; batı dünyası ile ekonomik büyümeye, diplomatik ve askeri güce dönüşecek olan sıkı bağların oluşturulacağı anlamına geliyordu.Türkiye'de ilk defa ele alınan çalışmanın amacı, Amerikan kamuoyunun fikirlerini ve Kore savaşına karşı olan tepkilerini, ABD ve ülkemizin aldığı kararların nedenlerini ve yansımalarını, savaşla beraber oluşan ortamda ABD siyasetçilerinin yanısıra halkının düşüncelerini, ABD politikalarının savaşla beraber yaşadığı değişim ve savaşın politikalara tesirini anlamaya çalışmaktır. Çalışmada temel olarak; Rus arşiv belgeleri ( Wilson Center ), Time arşivi, Eisenhower- Truman Başkanlık Kütüphaneleri, ABD ulusal arşivleri, The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times, Chicago Daily Tribune, Christian Science Monitor, Survey Researches, Gallup Polls ve Amerikalı yazarlarca kaleme alınmış çeşitli kitap ve makaleler kullanıldı.Kore savaşı patlak verdiğinde ABD kamuoyu Türkiye'yi çok az tanıyordu ve Kore harbi ona kendini tanıtma, istek ve amaçlarını anlatma fırsatı verirken Türk askerinin sesi, Amerikan politikacılarının ve vatandaşlarının Türkiye algılamasında değişimlere yol açtı. Türkiye açısından bu dönem, daha sonra ?stratejik ortaklık? olarak adlandırılacak olan Türk-Amerikan ilişkilerinin şekillendiği yıllar olmuştur.
Özet (Çeviri)
For many years, the Korean War attracted little attention from either American historians or the general public and named The Unknown War.Korea's partition at the 38th parallel allegedly was part of the price President Franklin D. Roosevelt paid at Yalta for Soviet entry in the Pacific War. Soviet expansion into Eastern Europe had begun to alarm U.S. leaders. Truman began to search for some way to bloc any opportunity for a Soviet expansion. Dropping atomic bomb in Japan seemed to provide him with an easy answer.Korea soon found itself as a captive of the Cold War. As Soviet-American relations in Europe deteriorated, East and West Blocks were becoming clear, North Korean troops attacked to the South Korea in 25 June 1950, with the support of the Soviet Union and China. This led to a crisis in the conjuncture appeared following the Second World War. This crisis made the USA saw that the Soviet Union would not hesitate to start a battle for its purposes in anywhere in spite of all the dangers of nuclear weapons.U.S. and allies intervened because this war contemplated tests of U.N. against communism. B.M. holds Russia responsible for the North Korean invasion and takes direct military action in defense of South Korea. After accomplishment of first step, UN army seeks to reunify all Korea by force and passed 38th parallel. When U.N. army had came to the Yalu River; Chinese intervened with November counter offensive. The conflict ended July 1953 only with an armistice and creating demilitarized zone. There was no real winner side of war, finished at its starting point. Thus, the USA began to review its strategy of defense and American people?s comprehension of Soviets deeply changed.Turkey joined the battle by sending a brigade at United Nations? service. This was the first war that Turkey engaged in since the foundation of Turkey. Turkish Army contributed to world peace; it formed a suitable ground in order to be a member of NATO.Turkey solidly aligned west for hope of effective resistance soviet pressures. Korean War explained that turkey is one of the strongest anti Communist countries on the periphery of the soviets and the only one in the east capable of offering substantial resistance to soviet aggression. Majority of Turkish people are united in their opposition to the soviets and fully support policy of aligning west. Major source of Turkish strength is its army revealed. Also, participation in Korea would mean closer ties to the West, which in turn would lead to economic growth and greater diplomatic and military power.The purpose of this study is to examine the American public opinion and try to understand reactions to the Korean War. Primarily, Russian archival documents(Wilson center) , Time archive, Eisenhower , Truman presidential libraries and national archives, The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times, Chicago Daily Tribune, Christian Science Monitor, Survey Researches, Gallup polls, some of articles and books written by American authors utilized in this study.When war broke out American society little know Turkey and Korean War assist to express her wills and sound of soldiers also changed perception of Turkey in the eyes of US citizen and politicians. In terms of Turkey, Turco-American relations shaped in these years and then would named later stages ?strategic alliance?. I think, its helpful source of understand the reactions of American people and attitudes toward Korean War.