Oluşturmacı yaklaşıma göre düzenlenen ilköğretim T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğrenmeye etkisi: Bir eylem araştırması
T.R. revolution history and Atatürkism lesson which is prepared for premier school according to the consructivist approach learning : An action research
  1. Tez No: 226800
  2. Yazar: BEYTULLAH KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN DİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oluşturmacılık, Tarihsel Öğrenme, Constructivizm, Historical Learning
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu araştırmada, oluşturmacı yaklaşıma göre hazırlanan sekizinci sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin tarihsel öğrenmeye etkisi bir eylem araştırması olarak incelenmiştir. Programın uygulanabilirliğinin de araştırıldığı çalışma aynı zamanda sekizinci sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük programının pilot çalışması niteliğindedir.Çalışma nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen bir aksiyon çalışmasıdır. Eylem araştırmasının gerçekleştirilmesi, araştırmacının öğretmenlik yaptığı devlet okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırma sekizinci sınıfta öğrenim gören 30 ilköğretim öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma bir pilot çalışması olarak da düşünüldüğünden bir yıl süreyle gerçekleştirilmiştir.Ayrıca araştırma sürecinde veri toplama amacıyla oluşturmacılık yaklaşımına göre hazırlanan materyaller, dokümanlar, araştırmaya yönelik ders etkinliklerinin yer aldığı çalışma dosyaları hazırlanmıştır. Hazırlanan dokümanlarla veri toplanması gerçekleştirilmiştir. Öte yandan süreç içerisinde işlenen dersler kamera ile kayıt altına alınarak, veriler toplanmaya çalışılmıştır. Kayıt altına alınan veriler işlenerek yazılı hale getirilmiştir. Elde edilen bulgular eşliğinde değerlendirme kriterleri oluşturularak, veriler nitel içerik analizi, söylem analizi ve yorumsal analizlerle incelenmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular sonuç bölümünde tartışılmıştır. Elde edilen veriler ışığında sekizinci sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük programının uygulanabilir olduğu kanısına varılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sosyal, bilişsel ve duyuşsal becerilerinin olumlu yönde geliştiği bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of ?T.R. Revolution History and Atatürkism Lesson which is prepared for eighth grade class studetns according to the consructivist approach? on historical learning has been studied as an action research. The study in which the applicability of the programme has olso been searched, is the test research of the eighth grade class T.R. Revalution History and Atatürkism subject programme.The study is an action research that is carried out by qualitative method. The action research has been carried out at the primary school where the researcher works as a teacher. The study has been performed with 30 primary students in the same school. The study is also thought as a pilot study, so it has been practised for one year.Besides during the study process, in order to data collection as to constructivism approach, working files in which there are documents, lesson activities and materials have been prepared. Data has been colletted by these prepared documents. On the other hand, during the process, lessons are fettered by the camera and the necessery data has been colletted.The fettered data has been analysed and written. Under the lights of the findings, evalution criterias are formed and data is searched by qualitative, expression and commentary anlyses.The findings achieved at the end of the research has been discussed at the conclusion part. At the end of the research, it has been decided that ?the eighth grade class T.R. Revolution History and Atatürkism Lesson? is applicable. Besides it has been reached that ?social, mental and senserial skills of the students are improved in apositeve way?