Kredi piyasalarında asimetrik bilginin bankacılık sistemi üzerindeki etkileri:'Türkiye örneği'
The impacts of the asymmetric information on banking system within the loan markets: ?Turkey example?
  1. Tez No: 226831
  2. Yazar: NERMİN ŞENYÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN ACAR BALAYLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Piyasalar, Kredi Piyasaları, Tam Bilgi, Asimetrik Bilgi, Ters Seçim, Ahlaki Tehlike, Temsilcilik Sorunu, Kredi Tayınlaması, Financial markets, Loan Markets, Complete Information, Asymmetric Information, Reverse Selection, Ethical Danger, Representative Concern, Loan Rationing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Para ve Banka Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı, finansal sistemin en önemli alt unsuru olan kredi piyasalarında asimetrik bilgi ve asimetrik bilgiden kaynaklanan ters seçim, ahlaki tehlike ve temsilcilik sorunlarına açıklık getirerek asimetrik bilginin Türk bankacılık sektörü üzerine etkilerini sorgulamaktır. Bu amaçla çalışmamızda Türk bankacılık sektörünün aktif ve pasif yapısı oran ve rasyolar kullanılarak karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş, toplam kredi hacmi, takipteki krediler, faiz oranları ve vergi öncesi kar verileri dikkate alınarak Türk bankacılık sektörü üzerinde asimetrik bilginin varlığı incelenmiştir.Ayrıca Türk bankacılık sisteminde asimetrik bilginin varlığı, faiz oranları ile takipteki krediler arasındaki ilişkinin 2001:4-2007:3 dönemi için test edilmesiyle sorgulanmıştır. Bu analizin sonucunda asimetrik bilgi ve kredi tayınlaması teorisinin ortaya koyduğu sonuçlarla uyumla olarak Türk bankacılık sektöründe faiz oranlarındaki bir artışın takipteki kredileri arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.Söz konusu veriler ve yapılan çalışmalar sonucunda Türk bankacılık sektöründe geçtiğimiz yıllarda asimetrik bilgi kaynaklı sorunların olduğu ancak bu sorunların büyük ölçüde azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impacts of the asymmetric information on banking industry by means of explaining the asymmetric information in the loan markets which is the most important sub-branch of financial system, and the concerns arising from asymmetric information namely reverse selection, ethical danger and representation. For this purpose, our study has comparatively analyzed the assets and liabilities structure of Turkish banking industry by making use of ratios and proportions; and the existence of asymmetric information in Turkish banking industry has been examined by considering the total loan volume, non-accruing loans, interest rates and profit before tax data.In addition, the presence of asymmetric information in Turkish banking industry has been examined by testing the relation between the interest rates and non-accruing loans for the period 2001:4-2007:3. At the end of this analysis, in accordance with the results shown by asymmetric information and loan rations theory, it has been understood that an increase in the interest rates would have increased the non-accruing loans in Turkish banking industry.The aforementioned data and performed studies have shown that there had been problems arising from asymmetric information in the Turkish banking industry in the past years, however, have been reduced in great portion.