Kamu hastanelerinde tedarik zinciri yönetimi ve örnek bir uygulama
Suplly chain management in public hospitals and a sample application
  1. Tez No: 226840
  2. Yazar: İLKAY EMİNE BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Sağlık Hizmetleri, Hastane
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İster üretim, ister ticaret, isterse hizmet işletmesi olsun bütün işletmeler yaşamlarını devam ettirebilmek için tedarik faaliyetinde bulunmak durumundadırlar. Tedarik fonksiyonun iyi işlemesi işletme için uygun tedarik zinciri yapısının oluşturulması ve bu zincirin iyi yönetilmesine bağlıdır. Tedarik zinciri sadece ürünlerin bir yerden başka bir yere hareketi değil, aynı zamanda bilgi ve para akışını ifade eden bir kavramdır.Hastaneler kısaca hasta ve yaralıların, sağlığından şüphe edenlerin, müşahade, teşhis, tedavi ve rehabilite edildikleri kuruluşlar olarak tanımlanabilir. Hastanelerin bu hizmetleri verebilmek için ihtiyaç duydukları en önemli girdiler insan gücü ve tıbbi malzemedir. Bu girdilerin uygun zamanda, uygun yerde, uygun fiyata ve uygun kalitede sağlanmasının önemi sağlık hizmetlerinin aciliyeti ve hizmetin uygun şekilde yerine getirilmemesinden doğacak acı ve üzüntünün telafisinin mümkün olmaması göz önüne alındığında açıkça anlaşılabilmektedir. Bu ise ancak iyi yapılandırılmış tedarik zinciri yönetimi ile mümkün olabilecektir.Bu çalışmanın birinci bölümünde tedarik zinciri kavramı, tedarik zinciri yapısı ve modelleri üzerinde durulmuş ve tedarik zinciri performansını etkileyen unsurlar açıklanmıştır.İkinci bölümde tedarik zinciri yönetimi ve gelişimine etki eden faktörler, performans ölçütleri ve TZY'nin işletmeler için avantaj ve dezavantajları açıklanmış ve işletmeler için tedarikçi seçiminde dikkate alınması gereken hususlara değinilmiştir. Ayrıca TZY'de kullanılan bilgi teknolojileri ve önemi açıklanmıştır.Üçüncü bölümde tedarik zinciri yönetiminin hastaneler için neden önemli olduğunun daha iyi anlaşılabilmesi için sağlık hizmetleri ve hastanelerin temel özellikleri ve yapısı, hastanelerde tedarik zinciri yönetimi fonksiyonları anlatılmıştır.Dördüncü bölümde bir kamu hastanesinde yasalar çerçevesinde TZY'nin nasıl uygulandığı ve uygulamada yaşanan sorunlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Whether it is an enterprise of manufacture, or commerce or service, all enterprises need supply activities in order to survive. Good operation of supply function depends on establishment of an appropriate supply chain structure and well management of this chain. The term supply chain does not only mean moving products from one place to another, but also flow of information and money.Hospital can briefly be defined as organizations where patients and injured and those who doubt their health are observed, diagnosed, treated and rehabilitated. Most serious inputs for hospitals to provide these services are manpower and medical supplies. The importance of supplying these inputs in right time, right place, for right price and in right quality can clearly be understood considering the urgency of health services the impossibility of compensation of pain and sorrow resulting from failure of appropriate service which can only be possible with a well-structured supply chain management.In the first section of this study, the concept of supply chain, supply chain structure and models are emphasized and the factors affecting the supply chain performance are explained.In the second section, supply chain management and factors affecting its development, criteria of performance and advantages and disadvantages of SCM for enterprises are explained and the points for the enterprises to be taken into consideration in supplier selection are stressed. Moreover, information technologies used in SCM and their significance are clarified.In the third section, basic characteristics of health services and hospitals and their structures and supply chain management functions in hospitals are expressed in order to clarify the importance of supply chain management for hospitals.In the fourth section, application of SCM in a public hospital within the framework of law and problems in this application are analyzed.Key Worlds: Supply Chain, Supply Chain Management, Health Service, Hospital.