Hava yolcu ve kargo taşımacılığı ;dünyadan ve Türkiye'den uygulamalar
Air passenger and cargo transportationiapplication for world and Turkey
  1. Tez No: 226839
  2. Yazar: BURHAN SERKAN BATUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAYBARS TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Transportation, Logistics, Air Transportation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Küreselleşen ve her geçen gün daha küçük bir köy haline gelen dünyamızda insanların ya da malların bir noktadan diğer noktaya ulaşımını sağlayan taşımacılık sektörü her geçen gün önemini biraz daha hissettirmeye başlamıştır. Taşımacılık türleri arasında 20.yüzyılın başlarında kendini en iyi şekilde öne çıkarmayı başaran taşımacılık türü de havayolu taşımacılığıdır.Havayolu taşımacılığının; faaliyetleri açısından uluslararası alana en açık sektörlerden bir tanesi olması, küreselleşme olgusunun bu sektörü derinden etkilemesine sebep olmaktadır. Bununla birlikte sektörde yaşanan deregülasyon, özelleştirmeler, şirket birleşmeleri ve iş birlikleri ile uluslararası alanda yapılan düzenlemeler dikkat çekmektedir. Diğer taraftan, son yıllarda yaşanan ekonomik krizler ve terör olayları da hava taşımacılık sektörünü etkilemiştir. Ülkemizde ise hava taşımacılığı sektörü; iç hat uçuşların özel havayolu işletmeleri tarafından gerçekleştirilmesine izin verilmesi, şirket kurmanın kolaylaştırılması, uçak ve personel temininde kolaylık, devlet destegi, tesvikler ve indirimler sağlanması ile hızlı bir büyüme trendine girmiştir. Bu büyüme trendi aynı zamanda yük ve yolcu talebinin de artmasını saglamıstır. Ancak sürekli ve hızlı büyüyen sektör, beraberinde planlanması güç kapasite problemlerini ortaya çıkarmıştır. Çeşitli tip ve sayıda uçağa sahip filonun planlanması ve yolcuların taleplerini karşılayacak zamanlarda uçurulması, havayolu işletmeleri için önemli bir strateji halini almıştır.Bu çalışmanın yapılmasındaki amaç, her geçen gün gelişen havayolu taşımacılığının işleyişi hakkında bilgi sahibi olabilmek ve bu gelişim süreci içerisinde gelen sorunlara çözüm önerileri getirebilmektir. Çalışmanın birinci bölümünde; taşımacılığın önemi ve taşımacılık modları incelenirken, ikinci bölümde; dünyada ve Türkiye'de havayolu yolcu taşımacılığı sektörü, üçüncü bölümde Dünyada ve Türkiye'de havayolu kargo taşımacılığı sektörü incelenmiş olup, son bölümde ise havayolu taşımacılığının sorunlarını tespit edebilmek ve çalışmanın teorik altyapısını desteklemek adına Türk Sivil Havacılığına kayıtlı işletmeler ile bazı yabancı havayolu şirketleri ile anket çalışması yapılmış ve bu anket sonuçları üzerinden analiz yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : 1) Taşımacılık 2) Lojistik 3)Havayolu Taşımacılığı
Özet (Çeviri)
The transportation sector, providing transportation of persons or goods from one destination to another started to become more and more important in our globalizing world, which becomes a smaller village every single day. Air transportation is one of the transportation types that succeeded in putting itself forward in the beginning of the 20th century among transportation types.The fact that the air transportation sector is one of the sectors most open to the international arena, causes the concept of globalization to effect this sector deeply. Notwithstanding the foregoing, deregulation lived in the sector, privatizations, company mergers and business associations as well as regulations made in the international arena attract attention. On the other hand, economic crises lived during the last years and terrorist attacks have also affected the transportation sector. In our country however, the air transportation sector entered a trend of rapid growth as realization of domestic flights by private airline companies was permitted, foundation of companies became easy, provision of ease in supply of airplanes and personnel, government grants, incentives and discounts. This trend of growth also caused demand for cargo and passengers to increase. However, the sector that grows continuously and rapidly capacity problems that are difficult to plan. Planning a fleet having airplanes of different types and numbers and letting them fly at times that will meet the demands of the passengers has become a significant strategy for airlines.The purpose of this study is to be informed about the operation of air transportation that develops every single day and to be able to come up with proposals of solution for problems that occur within this process of development. Importance of transportation and modes of transportation will be analyzed in the first part of the study, passenger air transportation will be reviewed in the second part and the air cargo transportation sector will be analyzed in the third part and surveys were made in the last part on the other hand with enterprises registered by Turkish Civil Aviation and some foreign airline companies in order to determine the problems of air transportation and support the theoretical infrastructure of this study and the results of the surveys were analyzed.