Turizm çeşitlendirmesi kapsamında İzmir'de termal turizmin tedavi amaçlı kullanımı ve ekonomik değeri
The utilization of thermal tourism in treatment in İzmir within the context of tourism diversification and its economic value
- Tez No: 226856
- Danışmanlar: PROF. DR. İGE PIRNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Termal Turizm, Turizm, Turizm Çeşitlendirmesi, Termal Kaynaklar, Ekonomik Değer, Thermal Tourism, Tourism, Tourism Diversification, Thermal Sources, Economical Value
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada, sahip olduğu jeotermal kaynaklar açısından ülkemizin önemli şehirleri arasında gösterilen İzmir'de, turizm çeşitlendirmesi kapsamında termal turizm potansiyeli araştırılmıştır. Tespit edilen jeotermal kaynakların değerlendirilmesi sonucunda termal turizmden elde edilecek gelirler ve bu gelirlerin İzmir ekonomisine katkısı belirlenmeye çalışılmıştır. Turizm gelirleri içinde bugün itibarı ile çok düşük bir paya sahip olan termal turizmin, turizm çeşitlendirmesi çalışmaları kapsamında gelecekte İzmir turizminin önemli bir gelir kaynağı olacağı düşünülmektedir.Çalışmanın ilk bölümünde turizm çeşitlendirmesi, Türkiye geneli ve İzmir özelinde alternatif turizm türleri ele alınmıştır. İzmir'de turizm çeşitlendirmesine gidilecek alanlar belirlenmiştir.İkinci bölümde; sağlık turizmi içerisinde termal turizmin yeri ve termal turizm talebini etkileyen faktörler irdelenmiştir.Üçüncü bölümde; İzmir'deki termal turizm arzı, termal kaynakların tespiti, özellikleri ve bu kaynakların turizme kazandırılması halinde sağlanacak ekonomik getiri hesaplanmıştır. Bu bölümde ayrıca termal turizmin geliştirilmesine yönelik yürütülmekte olan çalışmalar ele alınmıştır.Sonuç bölümünde ise yapılan tespitler doğrultusunda termal turizmin önemi vurgulanarak, geliştirme önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, within the context of tourism diversification, thermal tourism potential of İzmir, which is considered as an important city of our country in terms of its geothermal resources is investigated. The revenue that will be derived from thermal tourism after the geothermal resources are determined and the contribution of this revenue to İzmir economics is tried to be determined. Thermal tourism that has a small portion in tourism revenues is thought to be an important source of income in the future within the context of tourism diversification.In the first part of the study, tourism diversification, the alternative tourisms in Turkey and in İzmir is investigated. The areas in İzmir that are going to be diversified are determined.In the second part, the place of the thermal tourism in the health tourism and the factors that affect the thermal tourism demand are explicated.In the third part, the demand of thermal tourism in İzmir is investigated, the thermal resources, their peculiarities are identified and the economic return if the resources are brought in the tourism is estimated. Furthermore, the ongoing studies that are made to develop the thermal industry are discussed.In the conclusion part, the importance of the thermal tourism is emphasized in accordance with the determinations made and the suggestions to develop it are indicated.