Vergi gelirlerinin arttırılmasında meslek mensuplarının rolü ve önemi
Role and importance of profession members in increasing of tax income
- Tez No: 226855
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: 3568 Sayılı Kanun, Denetim, Muhasebe, Muhasebeci, Mali Müşavir, Vergi Gelirleri, Yeminli Mali Müşavir, Law Number 3568, Auditing, Accountancy, Accountant, Financial Advisor, Tax Income, Certified Accountant
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Vergi mevzuatımızda, ?vergi idaresi? ile ?mükellef? verginin tarafları olarak bilinmektedir. Ancak meslek yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte verginin tarafları üçe çıkmıştır. Artık verginin üçüncü tarafını meslek mensupları oluşturmaktadır.Bu nedenle, bu tez çalışmasında, meslek mensuplarının vergi gelirlerinin arttırılması üzerindeki etkisi mevzuat ile uygulama çerçevesinde değerlendirilmiştir.Çalışmamızda, muhasebe mesleğinin ve meslek mensuplarının tanıtımı yapılmış, kamu yararına faaliyette bulunan bu meslek kesiminin yetki ve sorumlulukları dahilinde vergilemede etkinliği sağlamadaki rolü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
?Tax administration? and ?taxpayer? are known as the parties of the tax in our tax legislation. However, parties of tax increased to three upon becoming effective of Profession Act. Now, self-employed constitutes the third party of the tax.For this reason, the effect of self-employed on increasing of tax incomes was evaluated within the framework of the legislation and execution in this thesis study.Introductions of accounting profession and self-employed were done in our study, the role of this profession sector operating for the benefit of public in ensuring efficiency in taxation within their authority and responsibilities was examined.