Kredi kartından doğan hukuki ilişkilerin sona ermesi ve sonuçları
Dissolution of legal connections regarding credit card and it's results
- Tez No: 226863
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
- Anahtar Kelimeler: Kredi Kartı, Hukuki liski, Sona Erme, Credit card, Legal Relations, Termination
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Banka kredi kartları, ekonomik hayatta ve bankacılık sektöründe degisimi saglayan bir araç ve aynı zamanda nakit paranın yerini tutan güvenli bir islem vasıtası haline gelmistir. Plastik para olarak da bilinen kredi kartları, ülkemizde de çok hızlı bir sekilde yayılmıs ve günlük yasantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmistir. Hamiline belirli bazı islemlerde pesin para verme zorunlulugu olmaksızın mal ya da hizmet satın alma veya kredi çekebilme imkanı saglayan kartlar olarak tanımlayacagımız kredi kartları, ülkemizde de son derece yaygın sekilde kullanılmaya baslanmıstır. BKM `nin verilerine göre ülkemizde, 2007 yılı itibariyle yaklasık olarak 32.797.000 adet kredi kartı bulunmaktadır. Aynı sekilde, kredi kartları ile yapılan islemlerin ciro olarak degeri, yaklasık olarak 106.335 ( MilyonYTL) olarak belirlenmistir. Yüksek lisans tez çalısmamızda, yukarıda izah ettigimiz gibi günlük yasantımızda ve özellikle hukuki iliskilerimizde sıkça karsılastıgımız kredi kartlarından dogan hukuki iliskilerin sona ermesi ve sonuçları konusu incelenmistir. 1 Mart 2006 tarihinde yürürlüge giren 5464 sayılı ?Banka Kartları Ve Kredi Kartları Kanunu'nun? getirmis oldugu düzenlemelerin yön verdigi çalısmamızda ilk olarak kredi kartlarının tarihi gelisiminden bahsedilmis, kredi kartları ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi verilmistir. Kredi kartının hukuki niteligi, sisteminin isleyisi, tarafları ve kart türlerine kısaca deginildikten sonra özellikle kredi kartı sisteminin tarafları arasındaki hukuki iliskilerin sona ermesi ve bunun hukuki sonuçları incelenmistir. Kredi kartı sisteminde daha fazla özellik gösteren kredi kartı sözlesmesinin sona ermesi konusu üzerinde daha fazla inceleme yapılmıstır. Çalısmamızın son bölümünde ise, varmıs oldugumuz sonuçlar özetlenmis ve olması gereken hukuk bakımından degerlendirmede bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
Bank credit cards have become major alteration tool in banking and economic life which is also replaced money in a safe business interactions. Also known as plastic money, credit cards have become widespread rapidly through the whole country and became a significant factor in our daily consumer life. Basically credit cards allow its holder to purchase goods, services and getting a bank loan without paying cash. According to BKM statistics, there are approximately 32.797.000 active credit cards in Turkey by the year of 2007. Besides that, the endorsement of credit cards transactions is approximately 106.335 ( million YTL ). In this research, we examine the termination of legal relations and its outcomes for credit cards which the consumers frequently face in their legal transactions throughout daily life. The act of ?Bank Cards and Credit Cards? (Article 5464) which came into force on 01.03.2006, is going to be our reference. The introduction part of this research contiunes with explanation about legal features of credit cards, process of credit card system. Moreover, the research mainly focuses on termination of legal relations between credit card system parties and its outcomes. Nevertheless, the main part of the research is about termination of credit card agreement and its otucomes which is the most significant subject in the whole research. The conclusion part is a brief and detailed summary of our results that we study and evaluate for an ideal law for credit cards.