İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersine yönelik akademik başarıları üzerinde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının etkisi
The effect of project based learning on akademic achievement of elementary school fourth class students? intended for social studies
  1. Tez No: 226947
  2. Yazar: ŞULE FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ARIBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Proje, Proje Tabanlı Öğrenme, İlköğretim, SosyalBilgiler, Project, Project Based Learning, Elemantary Education, SocialStudies
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersine yönelik akademik başarıları üzerinde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Malatya ili Fatih İlköğretim Okulu 4. sınıflarında öğrenim gören 80 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada eşitlenmemiş kontrol gruplu ön-test son-test deseni kullanılmıştır. Geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılmış 20 maddeden oluşan başarı testi öğrencilere ön-test olarak uygulanmıştır. Deney değişkeni olan proje tabanlı öğrenme yaklaşımına ve geleneksel öğretim yöntemlerine dayalı olarak hazırlanan programlar, deney ve kontrol gruplarına haftada 3 ders saati olmak üzere toplam 5 hafta ilköğretim 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersi ?İnsanlar ve Yönetim? ünitesinde uygulanmıştır. Uygulama süreci sonunda öğrencilere son-test uygulanmıştır. Araştırmanın başarı testinden elde edilen veriler bağımlı ve bağımsız gruplar t testi ile Windows SPSS 11.5 paket programında analiz edilmiştir. Analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır.Araştırma sonucunda, proje tabanlı öğretim yaklaşımının kullanıldığı deney grubu ile geleneksel öğretim yönteminin kullanıldığı kontrol grubunun akademik başarısında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to define the effect of project based learning on akademic achievement of elementary school fourth class students? intended for Social Studies. Participants in the group are composed of 80 students studying in the fourth class of Fatih Primary School in Malatya.Nonequivalent pre-test post-test control group design was used in this study. The success test consisting of 20 items whose work of the validity and the credibility were made has been applied to the students as a pre-test. In the frame of experimental variable project based instruction programme and traditional curriculum contains a three hour lesson a week total five weeks elementary school fourth class Social Studies ?Peoples and Management? unit was delivered to control and experimental groups. At the end of Practice process, the post-test was practised on students. In the research, the data obtained from Success Test has been analyzed with dependent and independent groups t-test in SPSS 11.5 package program. The meaningfulness level in the analyses have been taken as 0.05.As a result of inquiry, project based instruction method proved to be more effective in term of academic success when it is compared with the academic success of control group.