4 yaş çocuklarının kavram edinimlerinde oyuncak odaklı ev eğitim programının etkileri
The effects of toy-based home training programme over the four years old children on concept acquisition
- Tez No: 226972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram, kavram edinimi, oyuncak, oyuncak odaklı eğitim, aile eğitimi, Concept, Concept Acquisition, Toy, Toy-Based Training, Family Training
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma 4 yaş çocuklarının kavram edinimleri üzerinde Oyuncak Odaklı Ev Eğitim Programının etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklem grubunu, Malatya il merkezinde yaşayan, alt-orta-üst gelir düzeylerindeki aileler ve bu ailelerin 4 yaşındaki (37-48 ay) çocuklarından oluşan 30'u deney, 30'u kontrol grubu olmak üzere toplam 60 aile ve çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan ?4 Yaş Çocukları İçin Kavram Edinimi Aracı? kullanılmıştır. Aracın ön kısmında, çocuğun ailesiyle ilgili demografik bilgiler yer almakta ve ikinci kısmında ise 6 alt testten oluşan, kavram edinimine ilişkin ölçme maddeleri yer almaktadır. Bu aracın bir uygulama yönergesi ve bir de bu yönergeyle birlikte uygulamada kullanılan oyuncakların yer aldığı oyuncak çantası bulunmaktadır. Araç, araştırmacı tarafından çocuklarla çalışılarak doldurulmuştur.Araştırmada öncelikle, deney ve kontrol gruplarına ön test uygulanmıştır. Bu uygulamadan sonra deney grubunda yer alan çocukların ailelerine, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan 8 haftalık ?Oyuncak Odaklı Ev Eğitim Programı? verilmiş, kontrol grubuna hiçbir işlem uygulanmamıştır. Sekiz haftalık eğitimin sonunda her iki gruptaki çocuklara son test uygulanmıştır.Yapılan bu araştırmanın istatistiksel sonucunda, Oyuncak Odaklı Ev Eğitim Programının uygulandığı deney grubu çocuklarının puanlarının, kontrol grubu çocuklarına göre anlamlı derecede yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Hazırlanmış olan bu programın, çocukların kavram edinimleri üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Değişkenlerden, aylık gelir, cinsiyet, ailede yaşayan birey sayısı, annelerin eğitim durumu ve annelerin çalışma durumlarına göre oyuncak odaklı ev eğitim programının etkileri farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been done to look into the effect of The Toy-Based Home Training Programme over the four years old children on concept acquisition.The sample group for the research totally consists of 60 families living in Malatya, at low-middle- high SES. These families who have four year old children (37-48 month) have been divided into two groups equally, one as the experiment and the other as control group.In the research to collect data, ?Concept Acquisition Scale for Four Years Old Children?, developed by the researcher, has been used. In the first part of the measuring Scale, there is demographic information about the parents of the children and in the second part there are 6 sub-tests including (measuring) items related to concept acquisition. This scale has directions and a toy kit for the toys which are used with these directions. The scale has been applied by the researcher working with children.In the research, primarily, a pre- test has been applied to the experiment and control groups. After this application, the families of the experiment groups have been given an eight-week ?Toy-Based Home Training Programme?, which has been prepared by the researcher but nothing has been done with the control group. After eight-week programme, the children in both groups have been given post-test.At the end of the research it has been noticed that the point of experiment group to Toy-Based Home Training Programme has been applied, are considerably higher than the ones of the control group. It has been concluded that this programme is effective on children concept acquisition. There has been no differentiation effect of ?Toy-Based Home Training Programme? to the children concept acquisition and the factors such as, monthly income, sex, number of the members living with family, education of mothers and their working or non-working positions.