Selimağa Kütüphanesi'ndeki Arapça nahiv ve sarfla ilgili yazma eselerin tanıtımı
Presentation of the books explaining Arab syntax (nahiv) and morphology (sarf) in Selim Agha Library
  1. Tez No: 227102
  2. Yazar: EYYÜP BEYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRETTİN BOLELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Sarf, Nahiv, Selim Ağa Kütüphanesi, Yazma Eser, Arabic language, Morphology (Sarf), Syntax (Nahiv), Selim Agha Library, Hand-written book
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Tezimizde İstanbul Anadolu yakasının en önemli yazma eser kütüphanesi olan Selim Ağa Kütüphanesinde bulunan sarf ve nahve dair yazma eserleri kısaca tanıtmaya çalıştık. Ayrıca yazma eserlere ulaşma konusunda bir bilinç oluşturup bu değerli mirasa sahip çıkılması ve Türkiye'de yazma eser çalışmalarına bir katkı sağlamak da amaçlarımız arasındadır.Bu araştırmanın giriş kısmında Arap dilinin gelişim seyri ve başlıca dil ekolleri hakkında kısa bilgi verildi. Ardından kütüphanenin bânisi Hacı Selim Ağa ve Selim Ağa Kütüphanesi hakkında detaya girilmeden kısa ve öz bilgi verilmeye çalışıldı.Çalışmamızın konusunu oluşturan sarf ilmine dair eserlerin tanıtımı birinci bölümde, nahiv ilmine dâir eserlerin tanıtımı ise ikinci bölümde kısaca verilmeye çalışıldı. Eserlerin tanıtımı yapılırken önce şerhleri sonra haşiyeleri ve varsa talikleri peşi sıra verilmeye özen gösterildi. Sonuç kısmında ise bu çalışmada ulaşılan kanaatler kısaca değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim is to present the hand-written grammer books of Arab language, morpholpgy (sarf) and syntax (nahiv) in Selim Agha Library which is the most important library consist of very essential hand-written books located in Usküdar, in Anatolian part of Constantinople.Making consciousness to reach and to look after hand-written works of our cultural inheritance and to contribute the works written by hand are another goals of this research.In the introduction part, the evolution of Arab language and basic Arab language schools are explained mainly. Afterwards, the former of the library, Hacı Selim Agha and his humble building Selim Agha Library are defined and introduced shortly.In the first part, the works based on morphological side of Arab language (sarf) and in the second part, the works based on the syntactic side of Arab language (nahiv) are presented.For this aim, firstly the basic opus is researched. Secondly, books of commentary (şerh), which tries to make the work more understandable, are introduced. Thirdly, the hashiye (haşiye) books which have marginal notes on the basic work and talik books (if the work has) are worked in sequence.